Oltchim a înregistrat profit în iulie, pentru prima dată de la intrarea în insolvenţă

| 19 sep, 2013

Oltchim a înregistrat, în luna iulie, un profit operaţional brut de 253.000 de euro, pentru prima dată de la intrarea în procedura de insolvenţă, iar rezultatele din august confirmă trendul pozitiv al companiei, informează consorţiul de administratori judiciari ai societăţii - Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL, împreună cu administratorul special Bogdan Stănescu.

Cumulat, în primele opt luni, cifra de afaceri a companiei a ajuns la 70 de milioane de euro.

Rezultatele consolidate pentru luna august confirmă trendul pozitiv al activităţii Oltchim, compania reuşind să crească cifra de afaceri într-o lună cu activitate redusă pe pieţele internaţionale.

"Aceste rezultate arată eficienţa măsurilor de reorganizare adoptate de administratorii judiciari ai companiei, în vederea creşterii activităţii de producţie, concomitent cu reducerea cheltuielilor şi creşterea cifrei de afaceri. Astfel, din luna februarie a acestui an, utilizarea capacităţilor de producţie a crescut lună de lună de la 6% la 21% în august", se menţionează într-un comunicat al administratorilor judiciari.

Creşterea volumului de producţie se reflectă în dublarea cifrei de afaceri, de la 5,4 milioane de euro în februarie, la 11,3 milioane euro în luna august, fiind, astfel, cea mai mare cifră de afaceri lunară realizată de Oltchim în 2013.

Deşi cifra de afaceri realizată în luna august este mai mică faţă de aceeaşi lună a anului trecut cu 3,6 milioane de euro, EBITDA (rezultatul înainte de dobânzi, taxe şi amortizare) înregistrat la finalul lunii arată o administrare mai bună a veniturilor şi cheltuielilor la Oltchim.

"Cifra de afaceri înregistrată în luna august reprezintă o performanţă, având în vedere faptul ca este o lună de vacanţă pe pieţele internaţionale, cu impact negativ asupra preţurilor de vânzare la export. Pentru a contracara aceste influenţe negative asupra rezultatului financiar lunar, Oltchim a luat măsuri pentru a vinde nu doar producţia lunară, ci şi din stocurile acumulate până la sfârşitul lunii iulie, per total valoarea stocurilor de produse finite reducându-se la 31 august 2013, comparativ cu 31 iulie 2013, cu 248.000 de euro", se arată în documentul menţionat.

Deşi veniturile totale înregistrate de Oltchim în primele opt luni ale anului 2013 au depăşit 79 de milioane de euro, fiind mai mici cu 73 de milioane de euro decât în acelaşi interval al anului trecut, pierderile reflectate în rezultatul brut negativ s-au diminuat cu 18 milioane euro, de la 54 milioane euro în primele opt luni ale anului 2012, la 36 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului 2013. De asemenea, raportat la aceleaşi perioade de timp, EBITDA s-a îmbunătăţit cu 3 milioane euro.

"Îmbunătăţirea rezultatului brut şi al indicatorului EBITDA se datorează unei mai bune gestionări a cheltuielilor, acestea fiind diminuate cu 92 milioane euro în primele opt luni ale anului 2013, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Pentru reducerea cheltuielilor, în perioada 29 iulie - 6 septembrie 2013 au fost trecuţi în şomaj tehnic, prin rotaţie, 850 de angajaţi (294 de angajaţi, prin conversie la întreaga perioadă) de pe Platforma de la Râmnicu Vâlcea, iar pentru personalul de la Divizia Petrochimică Bradu, respectiv pentru 230 salariaţi, s-a redus în perioada mai sus amintită, săptămâna de lucru de la cinci zile la patru zile. Efectul acestei măsuri, în luna august 2013, a fost reducerea cheltuielilor de personal cu 147.000 de euro comparativ cu luna iulie 2013", conform comunicatului.

Prin aceste măsuri, efectele negative ale inactivităţii pieţelor internaţionale au fost atenuate, astfel încât indicatorul financiar EBITDA în luna august 2013 este de minus 0,73 milioane de euro, fată de minus două milioane de euro în aceeaşi lună a anului trecut.

"Rezultatele pe primele opt luni arată că activitatea Oltchim este stabilă chiar şi pentru cazuri de excepţie, cum a fost luna august, afectată de perioada de vacanţă pe pieţele internaţionale. În continuare, eforturile administratorilor judiciari ai Oltchim, Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL, împreună cu administratorul special Bogdan Stănescu, sunt îndreptate spre stabilizarea urgentă a activităţii la un nivel de producţie de cel puţin 33%, nivel ce asigură, teoretic, echilibrul financiar. În acest sens, se acţionează în mod continuu prin măsuri de reducere a cheltuielilor concomitent cu acţiuni concertate pentru sporirea capitalului de lucru, de creştere a utilizării capacităţilor de producţie şi a vânzărilor", precizează comunicatul.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ