Omul de afaceri Lucian Colţea l-a avertizat pe Rizea în 2010 că îl denunţă la DNA

| 24 mar, 12:48

Omul de afaceri Lucian Colţea l-a avertizat în anul 2010 pe Cristian Rizea că îl denunţă la DNA, fiind nemulţumit de întârzierea soluţionării cererilor de retrocedare a unor terenuri, demers pentru care îi dăduse parlamentarului 300.000 de euro, potrivit rechizitoriului prin care cei doi au fost trimişi în judecată de DNA.

Banii au fost daţi în decembrie 2009, iar în aprilie 2010, în contextul în care soluţionarea retrocedărilor întârzia, Lucian Colţea l-a informat pe Cristian Rizea că a întocmit un denunţ împotriva lui şi i-a spus că îl va înainta către DNA în situaţia în care nu i se restituie banii. 

"Cei doi s-au întâlnit şi au discutat pe această temă, iar ulterior s-au înţeles să nu înregistreze denunţul la DNA iar inculpatul Rizea Cristian să îi transmită proprietatea a două imobile ca o garanţie a faptului că în viitor o să rezolve interesele lui Colţea Lucian la care se angajase şi pentru care primise suma de 300.000 euro", se menţionează în rechizitoriu. 

Ulterior, Rizea a încheiat două antecontracte de vânzare-cumpărare prin care s-a obligat să-i vândă în viitor două imobile lui Colţea. În respectivele antecontracte, cei doi au declarat în fals în faţa notarului public că s-a plătit contravaloarea celor două imobile în ziua încheierii tranzacţiilor, adică pe 21 aprilie 2010. 

Pe 22 martie, procurorii DNA l-au trimis în judecată sub control judiciar pe deputatul Cristian Rizea pentru trafic de influenţă, spălare de bani în formă continuată şi influenţarea declaraţiilor. 

În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei Lucian Colţea, cetăţean american, care este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi spălare de bani în formă continuată. 

Potrivit unui comunicat al DNA, Cristian Rizea a pretins în mod direct de la omul de afaceri Lucian Colţea suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive. Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii parlamentarului, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) şi Primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi. 

"Potrivit înţelegerii anterioare, în cursul lunii decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colţea Lucian suma totală de 300.000 euro, pentru ca în schimb să intervină la nivelul celor două autorităţi, astfel încât o persoană din familia lui Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv ca omul de afaceri să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna", se precizează în comunicat. 

Pentru a se ascunde adevărata provenienţă a sumei de 300.000 de euro primită de Rizea, au fost întocmite patru contracte de împrumut cu caracter fictiv. 

Rizea mai este acuzat că, în decembrie 2015, după declanşarea anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a cerut să nu spună adevărul organelor de urmărire penală. El le-a promis celor doi că, dacă va deveni primar al sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici. 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. 

Procurorii DNA au dispus, pe 10 martie, luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune faţă de deputatul Cristian Rizea, după ce Camera Deputaţilor a respins cererea de arestare preventivă a acestuia. 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, ulterior, plângerea prin care Rizea contesta măsura controlului judiciar şi cauţiunea de 1,5 milioane lei instituite de DNA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ