UPDATE Oprescu a decis formula prin care vor fi consultaţi cetăţenii

| 05 sep, 2013

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat că a decis formula prin care va fi consultată populaţia la referendumul privind câinii comunitari,iar aceasta va fi supusă, mâine, aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

UPDATE "Întrebarea pe care o vom propune mâine spre aprobare Consiliului General al Municipiului Bucureşti pentru referendum este următoarea: "Sunteţi de acord cu eutanasierea câinilor fără deţinător capturaţi pe domeniul public al municipiului Bucureşti şi neadoptaţi în termenul prevăzut de lege? Da sau nu?" Termenul legal este de şapte zile", a spus joi Oprescu, potrivit căruia referendumul ar putea avea loc cel mai probabil pe 6 octombrie.

El a amintit că în urmă cu trei ani a dorit să organizeze un referendum pe această temă, însă iniţiativa nu a fost votată de CGMB. Potrivit acestuia, în urmă cu patru ani, PDL a blocat activitatea ASPA, respingând de şapte ori proiectul privind adăpostul pentru câinii comunitari.

Edilul-şef al Capitalei a afirmat că bugetul ASPA în 2009 a fost de 2.929.000 de lei, în 2010 de 1.726.000 de lei, în 2011 - 4.647.000 de lei, iar în 2012 - 4.288.000 lei.

"Acum da, avem buget şi măsuri adoptate. Am reuşit să convingem Consiliul General majoritar USL că problema maidanezilor trebuie rezolvată urgent şi am făcut asta în prima parte a anului şi nu azi după tragedia lui Ionuţ", a arătat Oprescu, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că pe 31 mai au fost aprobate de către CGMB patru dintre propunerile noii conduceri ASPA, care conţin prevederi referitoare la câini. 

Potrivit hotărârii 145/2013 câinii agresivi nu se mai întorc în teritoriu, înţelegând prin aceştia inclusiv haitele. Prin intermediul acesteia, bucureştenii, societăţile comerciale, ONG-urile, instituţiile care au câini şi nu îi declară până la sfârşitul acestui an riscă de la 1 ianuarie 2014 amenzi de 3.000 de lei pentru fiecare câine nedeclarat. Cei care vor opta pentru nesterilizare vor plăti o taxă anuală de 150 de lei per câine.

O altă hotărâre nr. 148 a CGMB se referă la externalizarea serviciilor de capturare a câinilor comunitari. Procedura este în curs de achiziţie urmând a se finaliza în cursul săptămânii viitoare. 

"Dacă mă întrebaţi de ce nu am lucrat masiv până acum o să îmi amintesc cât de greoaie este birocraţia în România. După ce CGMB a aprobat cele patru hotărâri ne-am apucat să facem procedurile legale de achiziţie", a spus Oprescu.

Primarul general a precizat că activitatea de prindere a câinilor maidanezi va începe cu adevărat de săptămâna viitoare, când se finalizează procedura de achiziţie. 

Potrivit edilului-şef, în ultimul an au fost sterilizaţi 6.512 câini, dintre aceştia 3.305 în adăposturile ASPA din Mihăileşti şi Pallady şi 3.207 în cabinetele veterinare partenere.

El a adăugat că de săptămâna viitoare vor acţiona pentru prinderea câinilor de pe străzi 18 maşini cu câte patru persoane, care vor fi însoţite de poliţia locală.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ