Oprescu, despre subvenția la căldură: Nu mai pot să plătesc jumătate. Nu mai am bani

| 23 iul, 13:10

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalie, a anunţat, jou, că dacă Guvernul nu va aproba trecerea ELCEN în administrarea Primăriei Capitalei, preţul la energie termică ar putea creşte necontrolat, începând din toamnă, iar municipalitatea nu îşi va mai putea permite să susţină subvenţiile pentru cetăţeni.

"Discutăm de o problemă extrem de gravă, de interes public major, şi vreau să trag un sever semnal de alarmă că situaţia nu mai poate fi amânată şi nici tolerată", a declarat Sorin Oprescu.

Primarul a precizat că dacă problemele legate de datoriile pe care Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) le are către ELCEN nu vor fi rezolvate, peste 1,2 milioane de persoane care locuiesc în 570.000 de apartamente din cele 8.200 de blocuri racordate la reţeaua de termoficare a Bucureştiului ar putea rămâne în frig.

Oprescu a arătat că, din cauza penalităţilor la penalităţi pe care RADET trebuie să le achite către ELCEN, toţi banii pe care regia îi primeşte de la Primărie se varsă direct în conturile firmei, iar datoria de bază nu scade niciodată. În aceste condiţii, nu rămân bani pentru investiţii, iar instalaţiile vechi fac ca şi pierderile să fie mari, pierderi ce sunt suportate din buzunarul bucureştenilor.

Primarul general propus mai multe soluţii care ar putea fi aplicate în contextul în care Electrocentrale Bucureşti ar trece din subordinea Ministerului Energiei la Primăria Capitalei.

Sorin Oprescu a precizat că, în acest moment, ELCEN deţine peste 90 la sută din piaţa de producţie de energie pentru Bucureşti, ceea ce "face practic oraşul captiv acestui producător". Edilul a adăugat că ELCEN livrează energia termică "în urma unui proces de producţie cu randamente şi eficienţă dezastruoase, la costuri mari, capacităţi supradimensionate, fără a demonstra costurile reale de producţie".

Guvernul a aprobat, în 27 martie 2014, memorandumul privind fuziunea dintre RADET, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, şi ELCEN, care aparţine Ministerului Energiei. RADET este cel mai mare datornic al ELCEN.Oprescu declara în decembrie anul trecut că fuziunea se va realiza "undeva spre martie 2015", iar în februarie anul acesta afirma că ELCEN nu doreşte şi nu a dorit niciodată fuziunea cu RADET.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Capitală (90%) şi din ţară (40%). Societatea asigură şi 4,8% din energia electrică produsă la nivel naţional.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 iul, 14:13
Medelin Voicu
Oprescu poate sa ceara un imprumut de la consilierii personali...
oricum ei ii fac repede pe parandarat

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ