Oprescu: Racordarea Bucureştiului la Dunăre este esenţială

| 28 oct, 2013

Primarul general Sorin Oprescu le-a spus primarilor europeni care au participat la Comitetul Executiv al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene că este esenţială pentru dezvoltarea Bucureştiului, dar şi a întregii zone, racordarea Capitalei la Dunăre.

Primarii europeni au discutat, ieri, la Bucureşti, despre rolul Strategiei Dunării pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, dezbaterea având loc în cadrul reuniunii Comitetului Executiv al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene.

La cea de-a şaptea reuniune au participat reprezentanţi guvernamentali din cele 14 state dunărene, alături de oficiali europeni, reprezentanţi ai regiunilor şi oraşelor dunărene, ai mediului academic şi de afaceri. Printre participanţii la reuniune s-au numărat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, primarul oraşului Ulm, Ivo Gonner, preşedinte al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene, edilul oraşului Regensburg, Hans Schaidinger, şi coordonatorul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii din partea oraşului Viena, Kurt Puchinger.

În cadrul reuniunii, Ivo Gonner i-a înmânat primarului Sorin Oprescu o diplomă prin care i s-a acordat titlul de cetăţean de onoare al Regiunii Dunărene, "pentru contribuţia sa la dezvoltarea şi promovarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării".

La sfârşitul întâlnirii, Sorin Oprescu a declarat că este esenţială pentru dezvoltarea Bucureştiului, dar şi a întregii zone, racordarea Capitalei la Dunare prin canalul Bucureşti-Dunare.

"Acest canal permite legatura directă a Bucureştiului cu alte capitale şi mari centre europene, dar şi interconexiuni cu alte judeţe sau zone ale României, creându-se bazele unei adevărate reţele europene de căi navigabile. Cred cu tărie că acest canal reprezintă un pilon principal de dezvoltare pentru oraşele României şi Bulgariei", a spus edilul şef al Capitalei, citat de Mediafax.

Oprescu le-a mulţumit omologilor săi prezenţi la reuniune, amintind că primul forum a avut loc la Regensburg, unde a participat şi Angela Merkel, "care a susţinut şi susţine eforturile pe care cei 14 primari ai oraşelor dunărene le fac pentru a dezvolta oraşele de o parte şi de alta a fluviului".

Primarul oraşului Ulm, Ivo Gonner, a declarat că Dunarea reprezintă noua Europă şi pentru aceasta este nevoie de oraşe şi de regiuni puternice.

"Primarul general ne-a împărtăşit şi nouă planul său de a lega Bucureştiul de Dunăre, astfel încât Bucureştiul să fie conectat cu celelalte 14 oraşe de pe Dunăre. Toate aceste oraşe reprezintă o parte foarte importantă a Europei. Zona Dunării este o macroregiune cu potenţial de dezvoltare pentru viitor. În Europa există doua fluvii cu un rol deosebit de important: Rinul, care a adus laolalta diverse ţări într-o uniune a păcii, după cel de-al Doilea Război Mondial, şi Dunărea - singurul fluviu din Europa care curge de la vest spre est. De-a lungul Dunării îşi dau mâna state mai vechi ale UE şi state mai noi membre ale UE. Aşadar, Dunărea reprezintă noua Europă şi pentru o noua Europă avem nevoie de oraşe şi de regiuni puternice", a spus Ivo Gonner.

Acesta a precizat că se bucură de faptul că Sorin Oprescu s-a alăturat "în această mare întreprindere" şi că este convins că rolul jucat de acesta şi de Bucureşti este deosebit de important în acest context.

Primarul oraşului Regensburg, Hans Schaidinger, a subliniat, la rândul său, importanţa Dunării în context european şi a declarat că "generaţia noastră are şansa de a valorifica acest potenţial pe care Dunărea îl oferă, de a putea atinge un nivel de bunăstare aşa cum ne dorim".

"Ne aflăm la începutul unui drum la capătul căruia sunt convins că toate regiunile implicate vor beneficia de bunăstare. Avem marea şansă de a putea aduce în acelaşi loc, printr-o strategie comuna, toate activităţile care se desfăşoară de-a lungul acestui fluviu. Salutăm şi sprijinim eforturile depuse de Ivo Gonner, preşedintele Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene, şi ne bucurăm că beneficiem în prezent şi de aportul primarului general Sorin Oprescu, în vederea concretizării obiectivelor pe care ni le-am propus", a spus Hans Schaidinger.

Coordonatorul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării din partea oraşului Viena, Kurt Puchinger, i-a transmis primarului general salutări din partea omologului său de la Viena, Michael Haupl, şi a reiterat ideea potrivit căreia "Austria şi România, alături de celelalte state care fac parte din regiunea Dunării, depun toate eforturile în vederea realizării acestui mare proiect pe care ni l-am asumat".

Reuniune precede cel de-al doilea Forum Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, care va avea loc luni şi marţi, în Capitală, printre invitaţi aflându-se ministrul austriac de Externe, Michael Spindelegger, şi comisarii europeni Dacian Cioloş şi Johannes Hahn.

Strategia Dunării este un proiect politic european lansat de România împreună cu Austria. SUERD a fost adoptată de Consiliul European în 24 iunie 2011, ca strategie macro-regională a Uniunii Europene.

Titlul Forumului de la Bucureşti este "Danube Region - stronger together, stronger in the world" şi urmăreşte abordarea modului în care strategia ajută statele riverane "să facă faţă provocărilor actuale comune, dar şi să influenţeze revitalizarea economiei", potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Temele de discuţie ale forumului vor viza rolul Strategiei Dunării pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, echilibrarea dezvoltării economice cu ecologia şi gestionarea riscurilor de mediu, precum şi finanţarea proiectelor pentru Strategia Dunării în viitorul cadru de finanţare europeană 2014-2020.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ