Ce beneficii aduce României Strategia Dunării?

| 30 oct, 2013

România câștigă la capitolul infrastructură, investițiile ce vor fi realizate pentru dezvoltarea unui sistem de transport intermodal și de rețele de energie vor conduce la o dezvoltare a comunităților din proximitatea Dunării.

La începul acestei săptămâni a avut loc, la București, Forumul Anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunării, la care au participat reprezentanți ai statelor riverane din mediul politic, academic și din cadrul societății civile. Discuțiile din cadrul întâlnirii au vizat, cu precădere, unele probleme stringente înlâlnite în rândul țărilor membre, precum securitatea energetică, protejarea mediului, infracționalitatea ori infrastructura, pentru care s-a încercat identificarea unor soluții viabile.

Dar, în definitiv, ce presupune și ce beneficii aduce României Strategia Dunării?

Proiectul a fost implementat pornind de la nevoile reale ale statelor aflate în regiunea Dunării și are în vedere atât dezvoltarea comunităților dunărene din cadrul statelor membre ale Uniunii Europene, cât și a celor din vecinătatea granițelor sale, asumarea unei serii comune de obiective strategice transpuse în implementarea unor proiecte comune de natură să conducă la dezvoltarea la nivel macro-regional. În cadrul Strategiei Dunării accentul cade pe conectivitate, protecţia mediului, creşterea prosperităţii regiunii Dunării şi îmbunătăţirea sistemului de guvernare.

Prin urmare, România câștigă la capitolul infrastructură, investițiile ce vor fi realizate pentru dezvoltarea unui sistem de transport intermodal și de rețele de energie vor conduce la o dezvoltare a comunităților din proximitatea Dunării. Acest lucru, presupune, pe de o parte, un beneficiu enorm la nivel economic, alternativa transportului naval ar reduce simțitor costurile atunci când vorbim de transport marfă, ceea ce s-ar traduce automat și în prețuri mai mici și, în același timp, ar deveni o sursă de venituri atunci când ne referim la transportul turistic.

Tot la nivelul turismului, România ar câștiga prin deschiderea către statele riverane, facilitarea și diversificarea căilor de acces ale turiștilor, ceea ce ar conduce la un flux de turiști și la un avânt în ceea ce privește turismul în comunitățile dunărene, care implicit va conduce la o dezvoltare economică a comunităților respective.

La nivelul mediului, colaborarea dintre statele riverane are în vedere protejarea ecosistemului, managementul resurselor de apă și realizarea unei strategii comune de control a riscurilor presupuse de inundații, de natură să prevină producerea unor pagube majore în cazul calamităților naturale.

În ultimă instanță, beneficiile pe care le are României de pe urma Strategiei Dunării se traduc prin dezvoltare economică, bunăstarea la nivelul comunităților dunărene și locuri de muncă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 dec, 2013
Baile Olanesti
Cazare Olanesti
Pentru o vacanta placuta sau pentru Oferte Revelion va recomand Statiunea Baile Olanesti! Aici veti putea gasi cazare in vile particulare, pensiuni si hoteluri de 2 pana la 4 stele, restaurante si terase, locuri de vizitat , piscine acoperite sau in aer liber! Preturile sunt mai mici decat pe Valea Prahovei si sigur sa veti simti mai bine!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ