Oprescu trebuie să prezinte până joi decizia de desfiinţare a Cathedral Plaza

| 15 oct, 2013

Primarul Capitalei Sorin Oprescu trebuie să prezinte, până joi, la ora 14.00, decizia de desfiinţare a Cathedral Plaza, fiind somat de executorul judecătoresc să pună în aplicare decizia irevocabilă a Curţii de Apel Ploieşti.

La Primăria Capitalei a fost înregistrată, pe 17 septembrie, o somaţie de la un executor judecătoresc pentru emiterea, de către primarul general, în termen de 10 zile, a deciziei de desfiinţare a imobilului Cathedral Plaza. De asemenea, primarul a fost somat să plătească suma de 7.688 de lei, cu titlul de cheltuieli de executare silită, către ARCB, Mihaela Dudac şi Iuliana Bor, care au depus acţiunea în instanţă pentru desfiinţarea Cathedral Plaza, potrivit mediafax.

Întrucât decizia nu a fost emisă, iar termenul prevăzut în somaţie a expirat, pe 3 noiembrie, primăria a primit o solicitare din partea executorului judecătoresc ca, până pe 17 octombrie, la ora 14.00, Sorin Oprescu să emită decizia privind desfiinţarea construcţiei şi să achite reclamanţilor suma de 7.688 de lei.

"În loc să treacă la acţiune, primarul general este consiliat de aceeaşi casă de avocaţi care reprezintă şi interesele clădirii Cathedral Plaza, găsind tot felul de subterfugii pentru neaplicarea hotărârii judecătoreşti, fie prin avansarea unor sume fabuloase privind costurile desfiinţării construcţiei, fie prin invocarea unor riscuri iluzorii privind siguranţa catedralei în caz de desfiinţare a construcţiei ilegale, atitudine care aduce mai mult a ameninţare decât a îngrijorare", se arată într-un comunicat al ARCB.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei mai observă că, deşi nu îşi găseşte timp pentru a trece la demolarea Cathedral Plaza, totuşi primarul Sorin Oprescu a avut timp să autorizeze demolarea unei case istorice, legată de viaţa şi personalitatea monseniorului Vladimir Ghika, declarat de curând fericit de către Biserica Catolică şi pentru care s-a constatat calitatea de deţinut politic de către Tribunalul Bucureşti.

Imobilele de pe strada Cristian Tell nr 16-16A şi 18, cel dintâi fiind o casă de la sfârşitul secolului al 19-lea în care ar fi locuit diplomatul Dimitrie Ghika, împreună cu fraţii săi, monseniorul Vladimir Ghika şi fratele său, Alexandru Pictorul, au fost demolate weekendul trecut, în baza unei autorizaţii emise de Primăria Capitalei.

"Avem speranţa că nu vom fi obligaţi să solicităm încă o dată sprijinul forurilor internaţionale, mai ales al celor implicate în procesul de monitorizare a aplicării hotărârilor judecătoreşti în România, astfel încât să nu fie nevoie de proceduri dureroase, pentru ca dreptatea câştigată în mulţi ani de judecată să îşi găsească în sfârşit drumul către lumină", a declarat Ioan Robu, arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti.

Curtea de Apel Ploieşti a decis irevocabil, pe 23 ianuarie, demolarea turnului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată această construcţie la destinaţia iniţială, aceea de parc. Curtea a menţinut astfel sentinţa din 26 iunie 2012 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ