Ordine publică. O veste bună pentru cei care lucrează la „foc continuu”

| 20 iun, 2014

Ordine publică. Până la ora actuală, legislaţia ce îi privea pe aceşti angajaţi ai statului permitea recuperarea muncii prestate în zilele nelucrătoare şi sărbătorile legale doar prin acordarea de zile libere în conformitate cu numărul de zile lucrate.

Ordine publică. Guvernul condus de premierul Victor Ponta a dispus majorarea sporurilor personalului militar, din serviciile de informaţii, apărare şi penitenciare prin ordonanţă de urgenţă.

Actul normativ iniţiat de vicepremierul Gabriel Oprea stabileşte ca militarii, poliţiştii şi ceilalţi angajaţi din instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională să fie plătiţi, de la 1 iulie 2014, pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal şi de sărbătorile legale, printr-o majorare de 75% din salariul de bază, proporţional cu timpul efectiv lucrat în zilele respective, în cazul neacordării de timp liber corespunzător.

Citește și: Militarii și polițiștii, plătiți suplimentar pentru orele lucrate în timpul liber

Până la ora actuală, legislaţia ce îi privea pe aceşti angajaţi ai statului permitea recuperarea muncii prestate în zilele nelucrătoare şi sărbătorile legale doar prin acordarea de zile libere în conformitate cu numărul de zile lucrate. Însă, având în vedere faptul că instituţiile de apărare, ordine publică şi securitatea naţionale de securitate ale statului dispun de un personal redus în raport cu numărul misiunilor efectuate, acordarea unor zile libere risca să afecteze activitatea. În consecinţă, vicepremierul Gabriel Oprea a propus plata orelor suplimentare, asigurând astfel necesarul de personal în cazul unor evenimente deosebite.

Majorarea sporurilor acordate salariaţilor din structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale statului este justificată şi în condiţiile în care angajaţii acestor instituţii s-au aflat în prima linie a evenimentelor. Angajaţii structurilor de securitate au trebuit să intervină în comunităţile în care s-au înregistrat căderi abundente de zăpadă, indunaţii sau au trebuit să asigure ordinea publică în timpul campaniei electorale din luna mai sau a altor numeroase evenimente care ar fi putut afecta ordinea şi liniştea public.

Citește și: Guvernul creşte venitul militarilor şi angajaţilor din servicii care execută misiuni apreciate de şefi

Orodonanţa de urgenţă ce majorează sporurile acordate personalului din structurile de siguranţă naţională este în conformitate cu programul de guvernare al actualului executiv. Totodată, majorarea sporurilor salariale a fost realizată în urma unor analize financiare care au identificat resursele financiare necesare, fără a crea dezechilibre în cadrul bugetului de stat. Majorarea sporurilor salariale constituie un important sprijin după ce în 2011 guvernul condus de Emil Boc a redus drastic nivelul remuneraţiilor afectând astfel sute de mii de familii. De altfel, după reducerea salarială efectuată de guvernele portocalii, printre primele măsuri reparatorii ale cabinetului condus de Victor Ponta a fost reîntregirea veniturilor angajaţilor de la stat.

Decizia de majorare a sporurilor angajaţilor din instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă pe care executivul a decis să o implementeze începând cu 1 iulie reprezintă o măsură utilă bunei funcţionări a structurilor de intervenţie. Majorarea veniturilor salariaţilor din structurile de securitate constituie o modalitate de recunoaştere a meritelor pe care aceştia le deţin în asigurarea bunei intervenţii în situaţiile de criză.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ