Guvernul Ponta schimbă perspectiva finanțării Armatei

| 18 mai, 2014

În contextul evenimentelor desfășurate pe scena internațională, cu referire în special la criza din Ucraina, premierul Victor Ponta a anunțat o măsură foarte importantă pentru țara noastră - creșterea bugetului pentru Ministerul Apărării Naționale pentru anii viitori, după ce în luna aprilie acesta a fost suplimentat pentru modernizarea capacităților militare.

Bugetul Ministerului Apărării Naționale a fost suplimentat în luna aprilie cu 0,2% din PIB, în jur de 700 de milioane lei, după ce ministrul de Finanțe și ministrul Bugetului au reușit să poarte negocieri eficiente atât la nivelul Fondului Monetar Internațional, cât și la nivelul Comisiei Europene. Prim-ministrul a subliniat la acea dată că investițiile în echipamentul tehnologic și în capacitățile militare reprezintă o prioritate pentru țara noastră.

Mai mult, Victor Ponta a anunțat, cu ocazia vizitei Secretarului General al NATO la București, că România își va dubla bugetul alocat MAPN până în 2017, întrucât este important ca țara noastră să ajungă la nivelul statelor membre NATO și să aibă acel 2% din PIB destinat finanțării apărării statului. Problema este că la începutul anilor ’90, bugetul din domeniul Apărării era de aproape 5% din PIB, iar la o distanța de 20 de ani, același buget a ajuns la puțin peste 1%.

Drept urmare, măsura creșterii bugetului pentru MApN de către Executivul Ponta a fost salutată și de către Anders Fogh Rasmussen. Situația de securitate din imediata vecinătate a României a fost unul dintre subiectele cele mai importante abordate de către cei doi înalți oficiali – Ponta și Rasmussen – în timpul întrevederii private.

Cu această ocazie, Victor Ponta a evidențiat preocuparea României atât față de criza din Ucraina, cât și față de situația din Afganistan, în care țara noastră va continua să -și respecte angajamentele, fiind dispusă chiar să contribuie la misiunea Resolute Support, pentru netezirea bazei legale a viitoarei prezențe NATO în Afganistan.

Creșterea bugetului pentru MAPN este văzută ca „un semn bun” pentru România și de către Președintele Traian Băsescu, care a cedat insistențelor Guvernului Ponta de a susține Apărarea, în contextul actual internațional, în care efectele tensiunuilor dintre Ucraina și Rusia pot afecta stabilitatea țării. 

Astfel, Guvernul Ponta face eforturi pentru ca România să fie un jucător important la nivel internațional, atât prin schimbarea perspectivei pentru finanțarea Apărării, cât și prin amplasarea sistemului antirachetă la Baza de la Deveselu, în vederea adoptării unor politici consolidate a NATO de combatere a amenințărilor cibernetice. Cel mai important lucru este că țara noastră este în siguranță și are parte de sprijin din partea SUA și UE.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 mai, 2014
ioan
mapn
CE VOM FACE NOI CA S.G.V CAND AJUNGEM LA VARSTA DE 50 ANI ??? O SA FIM ARUNCATI IN STRADA ??? DUPA CE AM SERVIT PATRIA 25-30 DE ANI >??? CINE O SA NE MAI ANGAJEZE ???? AVEM CATE 5 -6 MISIUNI IN TEATRELE DE OPERATII .

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ