Guvernul Ponta se bate pentru păstrarea tradițiilor

| 19 mai, 2014

Acciza la pălincă produsă de către persoanle fizice ar putea fi eliminată în urma unor demersuri făcute de Guvernul Ponta către Comisia Europeană. Potrivit premierului Victor Ponta, Executivul a redactat materialele necesare în vederea reducerii poverii fiscale la producătorii români „întrucât tradițiile din România trebuie respectate!”

 

Nu este prima solicitare adresată Comisiei Europene pentru a elimina povara fiscală la acest tip de produs. Dacă prima cerere a fost respinsă pe motiv că reglementările europene nu permit neaccizarea producției de alcool, premierul Ponta susţine că aceasta de acum are șanse foarte mari de reușită. „La persoanele fizice, am dat drumul la materiale, să ne lase şi Comisia Europeană să nu mai accizăm. Trebuie să ştim să facem cererea către Comisia Europeană, pentru că noi am mai făcut o dată şi nu am făcut-o bine şi nu ne-au lăsat, au zis că aşa e reglementarea europeană. Deci, susţin total faptul că pălinca făcută de persoanele fizice să nu fie accizată”.

Reglementările europene sunt prevalate în Codul Fiscal ce prevede ca pentru pălincă și rachiu din fructe, ce sunt realizate în propria gospodărie și destinată consumului propriu, fiecare mic producător de alcool să plătească o acciză de 1 000 de euro la hectolitru de alcool pur. Efortul Guvernului Ponta de a elimina această povară fiscală este una de salutat pentru că ţuica şi pălinca românească, ca şi micii, fac parte din tradiţia noastră, care trebuie păstrată şi promovată. Până la urmă această fiscalizare afectezăa enorm producătorii casnici şi în timp exista riscul ca acest obicei să se piardă.

O problemă similară a fost şi cu micii noştri tradiţionali. UE anunţase că va interzice toate produsele alimentare care conţin bicarbonat de sodiu, pentru a proteja consumatorii. Însă ţara noastră a solicitat Bruxellului ca mititeii să fie incluşi în categoria produselor tradiţionale care nu sunt supuse acestui regulament, alături de burger şi de cârnatul chorizo. În cele din urmă, după intense eforturi ale guvernului Ponta şi ale asociaţiilor de carne, românii se pot bucura în continuare de gustul micilor tradiţionali.

În plus, „arsenalul” tradițional românesc s-a bucurat pe scena internațională numai de cuvinte de laudă. România a obținut anul trecut statutul de „Țara Anului” la târgul Biofach. Evenimentul s-a desfășurat la Nurnberg, în Germania, și a fost destinat agriculturii ecologice din lume, unde au participat 55 de expozanți, patru asociații în domeniu și trei organisme de control.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 mai, 2014
cantautor
asa e ,se "bate" puternic..
se bate Ghita cu Negoita..
ce zic eu,se bat,chiar se ameninta cu moartea..
asa se pastreaza traditiile in PSD

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ