Avantajul UE pentru tineri. Ce are în vedere guvernul

| 22 mai, 2014

Având în vedere faptul că România se confruntă cu un nivel ridicat al şomajului în rândul tinerilor, guvernul condus de premierul Victor Ponta pregăteşte un proiect de creare de noi locuri de muncă pentru absolvenţi, cu ajutorul fondurilor europene.

Astfel, Florin Jianu, ministrul delegat pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, Mediul de Afaceri și Turism, a anunţat în cadrul conferinței “Hotel Tourism & Leisure Investment” că începând cu acest an absolvenţii de liceu şi de studii superioare vor putea beneficia de subvenţionarea salariului pentru primul loc de muncă.

Programul prin care executivul doreşte să creeze noi locuri de muncă pentru tineri va fi finanţat în proporţie de 85% din fonduri europene, iar restul din fonduri naţionale. Astfel, statul va finanţa cu 900 de lei cheltuielile salariale pentru angajaţii cu studii medii şi cu 1300 de lei, pentru absolvenţii de studii superioare. Sprijinul financiar pe care guvernul îl va oferi companiilor care vor angaja tineri absolvenţi va fi acordat pe o perioadă de minim 6 luni şi maxim 12 luni. Totodată, cu ajutorul programului, se vor subvenţiona 3 noi locuri de muncă în cazul microîntreprinderilor, 7 în cazul întreprinderilor mijlocii şi 15 în acela al întreprinderilor de dimensiune medie.

Noul proiect guvernamental va avea şi o dimensiune educativă. Companiile care vor angaja tinerii absolvenţi vor trebui să realizeze un plan educaţional pentru fiecare nou angajat, pentru a proba desfăşurarea procesului educaţional aferent învăţării la locul de muncă.

Programul pregătit de executiv pentru absolvenţi se alătură unei serii întregi de măsuri menite să crească gradul de ocupare pe piaţa muncii. În acest sens, cabinetul condus de Victor Ponta a adoptat, în luna aprilie, programul „Subvenţii pentru 20 de joburi” care prevede acoperirea unei părţi din cheltuielile salariale ale companiilor ce vor crea minim 20 de locuri de muncă. Proiectul guvernamental, ce va intra în vigoare începând cu 1 iulie, va avea ca beneficiare 1.500 de companii şi va crea peste 30.000 de noi locuri de muncă.

Totodată, guvernul a venit şi în sprijinul tinerilor antreprenori prin acordarea unor fonduri nerabursabile în limita a 50%, dar nu mai mult de 10.000 de euro, din valoarea planului de afaceri. De asemenea, executivul a venit şi în ajutorul tinerilor fermieri din mediul rural prin acordarea unor subvenţii directe pentru terenul arabil ce vor fi majorate cu 25% în primii cinci ani de funcţionare a exploataţiilor agricole. Astfel, până în anul 2020 se va ajunge la o alocare de 2 miliarde de euro pe an şi un cuantum de 196 de euro pe hectar. În sfârşit, pentru a sprijini menţinerea în ţară a tinerilor specialişti din sectorul IT, guvernul a decis anul trecut scutirea angajaţilor din acest domeniu de la plata impozitului pe venit de natură salarială.

Mixul de politici adoptat de cabinetele conduse de Victor Ponta în vederea stimulării apariţiei de noi locuri de muncă pentru tineri va avea ca efect scăderea şomajului în rândul tinerilor şi creşterea nivelului de trai în rândul acestei categorii sociale ignorate ani la rândul de guvernele girate de Traian Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ