Economia României şi nivelul de trai cresc în tandem

| 12 mai, 2014

După mulţi ani de nedreptăţi sociale promovate de guvernarea patronată de Traian Băsescu, graţie măsurilor de stimulare a creşterii economice realizate de guvernul condus de Victor Ponta, beneficiile pentru populaţie încep să îşi arate roadele prin creşterea nivelului de trai.

După 4 ani de guvernare portocalie în care s-a înregistrat un regres economic, iar standardele de viaţă au scăzut an de an, începând cu preluarea guvernării de către un cabinet condus de Victor Ponta economia românească a început să cunoscă un reviriment. Ca urmare a eforturilor de stabilizare macroeconomică întreprinse de guvern, tendinţa de creştere economică se menţine şi în acest an, iar efectele încep să se cunoască şi în nivelul de trai.

Ca urmare a implementării unui mix de politici economice de către cabinetele conduse de premierul Victor Ponta, anul trecut România a înregistrat cel mai mare avans economic de la debutul crizei economice din 2009. Creştere economică peste aşteptări de 3,5% din 2013 nu este un fenomen izolat, aceasta fiind urmată la începutul acestui an de o apreciere a tuturor indicatorilor macroeconomici. Unul dintre indicatorii cei mai relevanţi în furnizarea informaţiilor cu privire la cursul economiei sunt exporturile care anul trecut au înregistrat un nivel istoric, iar în primul trimestrul al acestui an îşi menţin tendinţa de creştere. În primele trei luni ale acestui an exporturile au ajuns la o valoare  de 12,753 miliarde de euro, înregistrând o creştere cu 12,9%, la valori exprimate în lei, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Creşterea economică de anul trecut a avut la bază şi majorarea producţiei industriale, care a înregistrat o apreciere de 7%, constituind cea de a doua mare dezvoltare din Uniunea Europeană, după Portugalia (7,1%). Tendinţa de creştere a producţiei se menţine şi în acest an, în primele trei luni aceast cunoaşte o apreciere considerabilă de 10,1% ca serie brută şi de 10,7% ca serie ajustată. Întreaga majorare a producţiei industriale a fost susţinută de avansul cu 11,7% al industriei prelucrătoare şi cu 1,3% al producţiei şi furnizării de energie electrica şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat. În zona marilor grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+15,2%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,6%), industria bunurilor de uz curent (+8,5%), industria bunurilor intermediare (+6,1%) şi industria energetică (+4%).

Întreaga dezvoltare economică din anul 2013, dar şi de la începutul acestui an au avut efecte şi asupra veniturilor medii care s-au apreciat în medie cu 5,5% în luna martie comparativ cu luna precedentă, ajungând la un nivel de 1.706 lei. O pondere considerabilă în creşterea veniturilor  se regăsesc în sectoarele economice precum producţia de ţigarete (+27,9% în martie 2014 faţă de martie 2013), rafinării-cocserii (+21,6%), turism (+11,7%), industria extractivă (+10,4%), agricultură (+9,9%) şi comerţ (+8,1%). Conform specialiştilor de la Institutul Naţional de Statistică „în luna martie 2014, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale“.

Ca urmare a înregistrării unui nivel de inflaţie anuale pentru luna martie de 1,04%  şi a unei majorări a veniturilor medii cu 5,5%, puterea de cumpărare a românilor a crescut cu 4,6%. Până de curând creşterile salariale erau erodate de scumpiri, de această dată nivelul puterii de cumpărare a înregistrat o creştere. Pe fondul înregistrării unei inflaţii anuale de 1% şi al majorării salariului mediu, consumul a început să cunoască o apreciere, semn că dezvoltarea economică începe să se facă simţită şi în buzunarul românilor. Mai exact, în primul semestru al acestui an consumul a înregistrat o apreciere cu 9,3% ca serie brută și 8,3% ca serie ajustată. Întreaga creștere a consumului s-a datorat aprecierii vânzărilor la produsele alimentare cât şi nealimentare.

După mulţi ani de nedreptăţi sociale promovate de guvernarea patronată de Traian Băsescu, graţie măsurilor de stimulare a creşterii economice realizate de guvernul condus de Victor Ponta, beneficiile pentru populaţie încep să îşi arate roadele prin creşterea nivelului de trai.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 mai, 2014
cantautor
am inteles ca "unchiul" a "iesit" temporar sub control judiciar...
a primit inapoi si banii depusi..
ce stii.mai este interesat de CFR-marfa pe gratis?
hai PSD...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ