Ce se ascunde în spatele scandalului Băsescu-Rogozin

| 12 mai, 2014

La doua zile dupa ce vice-premierul rus a amenintat ca va survola Romania cu un bombardier declaratiile dintre Moscova si Bucuresti continua pe un ton dur.

"Ma intreb cate pahare de vodca, a golit Traian Basescu ca sa aiba curaj sa inchida spatiul aerian?", a scris pe contul sau de socializare, Dimitri Rogozin. "Este un clown", a replicat seful statului. In acest context tensionat, vicepresedintele american, Joe Baiden, si-a anuntat vizita la Bucuresti.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a scris luni dimineata pe contul sau de Twiter un mesaj pentru Traian Basescu. "Ma intreb cate pahare a baut Basescu ca sa aiba curaj sa inchida spatiul aerian pentru avionul nostru."

Rogozin este suparat pentru ca sambata, Romania a decis sa nu permita avionului in care se afla sa survoleze spatiul nostru. Intors din drum, oficialul rus a spus ca se va reveni in spatiul aerian romanescu cu un bombardier. Replica lui Traian Basescu a fost pe masura."Unui clown de teapa lui ii raspunzi ca atare", a comentat presedintele, citat de Mediafax.

"Trebuie sa aflam cata vodca a consumat Rogozin inainte sa faca aceste declaratii. E o declaratie total lipsita de respect fata de un alt stat, fata de orice altceva ce nu reprezinta Mama Rusie", a spus Basescu.

Sunt declaratii fara impact politic si fara greutate, sustin analistii de la Bucuresti. Totusi, in spatele cuvintelor, s-ar afla trei scenarii posibile legate de teritoriile ocupate de soldati rusi, ca Transnistria sau Crimeea si despre intentia rusilor de a federaliza aceste zone.

"Problema nu e ce va face Rusia, ce va face NATO. Problema e cum se vor decide aceste teritorii pe care le putem numi oricum - zona tampon, zona de puncte, dar aceste teritorii trebuie decise in zilele, saptamanile care urmeaza. Vor ramene toate in patrimoniul federatiei ruse, vor ramane in patrimoniul euroatlantic ceea ce mi se pare imposibil sau vor fi intr-un fel sau altul partajate pentru a se salva ce se poate salva din ele", considera Dan Dungaciu, analist politica externa.

In acest context tensionat, presedintele si premierul s-au intalnit luni cu adjuncta directorului CIA. Iar saptamana viitoare, vor avea discutii despre situatia din Ucriana cu vicepresedintele american Joe Biden, care va veni la Bucuresti.

"N-ar fi deloc exclus ca partenerii americani sa dea un semnal si in acest sens. Sa mai terminati cu scandalul, cu circul dintre voi si sa fiti mai atenti ce se intampla in afara zonelor voastre" considera Adrian Cioroianu, analist politica externa.

De asemenea, este asteptat la Bucuresti si secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmunssen, dar si seful Pentagonului, Chuck Hagel.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ