Guvernul Ponta – succes în relansarea sectorului energetic

| 12 mai, 2014

Guvernul a luat deja o serie de decizii care vor intra în vigoare de la 1 iulie, măsuri precum scutirea de până la 85% a cantităţii de certificate verzi pe marii consumatori industriali sunt obligati sa le cumpere sau reducerea taxei de cogenerare fiind de natură să reducă din cheltuielile energetice ale companiilor din Romania.

De la debutul crizei, una din temele mari de dezbatere atât pentru economişti cât şi pentru politicieni a fost reprezentată de eficientizarea funcţionarii sectorului energetic. Discuţia este importantă, din moment ce costurile suportate de marii producători industriali pentru energia electrică şi gaze naturale consumate pot face diferenţa între economiile naţionale. Astfel, fiecare stat încearcă din răsputeri să îşi menţină un avantaj concurenţial în ceea ce priveşte costurile energetice.

În cazul României, tema este şi mai complicată, mai ales dacă avem în vedere şi elemente precum calendarul de liberalizare al pieţei energetice convenit cu UE, privatizările parţiale prin listarea la bursă a anumitor companii sau problemele în instanţă pe care Hidroelectrica încă le are cu aşa numiţii băieţi deştepţi din energie.

Cu toate acestea, o informaţie din domeniu apărută recent demonstrează că încet, încet şi sectorul energetic românesc îşi revine. Conform datelor făcute publice luni, transportatorul de energie electrică Transelectrica Bucureşti a realizat în primul trimestru din acest an un profit net record de 136,5 mil. lei (30,5 mil. euro), mai mare decât profitul bugetat de companie pe tot anul 2014, de 96,9 mil. lei (21,6 mil. euro).

Ştirea, care a făcut deja ca Bursa de Valori Bucureşti să îşi înceapă săptămâna într-o uşoară creştere, reprezintă încă o veste bună venită din sectorul energetic, după ce vineri premierul Victor Ponta a reafirmat importanţa pe care scăderea costurilor energetice o are pentru actualul executiv. În acest sens, Guvernul a luat deja o serie de decizii care vor intra în vigoare de la 1 iulie, măsuri precum scutirea de până la 85% a cantităţii de certificate verzi pe marii consumatori industriali sunt obligati sa le cumpere sau reducerea taxei de cogenerare fiind de natură să reducă din cheltuielile energetice ale companiilor din Romania.

Creând premisele unor costuri energetice sustenabile, executivul nu face altceva decât să se asigure că economia României va fi în continuare competitivă cu ceea ce se întâmplă în celelalte state ale UE. În final, miza principală este legată de menţinerea trendurilor macroeconomice pozitive înregistrate în ultimele luni de economia românească per ansamblu.

Menţinerea la cote scăzute a preturilor la energie electrică şi gaze este necesară pentru a asigura competitivitatea economică a consumatorilor industriali în contextul liberalizării pieţei energiei electrice şi a gazelor naturale. Însă, ea nu trebuie realizată într-o manieră care să afecteze sănătatea financiară a marilor producători şi transportatori de energie, din moment ce infrastructura în domeniu, care este realativ îmbătrânită, poate ridica probleme pe termen mediu şi lung. Succesele înregistrate de actualul executiv sunt rezultale unor politici cooerente, menite să asigure cele mai bune rezultate, atât pentru consumatori cât şi pentru producători şi distribuitori.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ