Guvernul a şters datorii de peste un miliard de lei unor companii din industria de apărare

| 14 mai, 2014

Obligaţii fiscale în sumă de peste 1,1 miliarde lei ale unor companii din industria de apărare au fost anulate prin Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de apărare, adoptată, marţi, de Executiv.

Actul normativ vizează numai operatorii economici cu capital  integral de stat din industria de apărare care sunt de interes strategic pentru statul român şi au o pondere semnificativă în producţia de armament muniţie, blindate, furnizori de bază pentru Forţele Sistemului Naţional de Apărare. Concomitent cu această măsură, sunt necesare alte acţiuni de reorganizare şi restructurare pentru operatorii economici din industria de apărare, care să conducă la viabilizarea acestora.

Totodată, în cazul operatorilor economici la care statul este acţionar integral sau majoritar, se poate aproba, în condiţiile legii şi cu respectarea procedurilor privind ajutorul de stat, conversia în acţiuni a obligaţiilor fiscale administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi obligaţiile fiscale către fondul de risc, ca urmare a împrumuturilor externe garantate de stat.

Măsurile propuse prin această Ordonanţă de Urgenţă nu se aplică operatorilor economici cu capital majoritar de stat şi nici operatorilor economici din industria de apărare care produc sau comercializează produse ce nu sunt destinate unor scopuri militare.

'Pentru adoptarea acestei Ordonanţe de Urgenţă s-a avut în vedere faptul că operatorii economici din industria de apărare care sunt de interes strategic pentru statul român înregistrează arierate bugetare şi, în prezent, nu există surse de finanţare pentru stingerea acestor obligaţii. De asemenea, urgenţa unor astfel de măsuri este dată şi de actualul context regional geopolitic, care impune întărirea capacităţii de apărare a României prin acţiuni imediate de redresare economico - financiară a acestor operatori economici', a declarat ministrul Economiei, Constantin Niţă.

La adoptarea Ordonanţei de Urgenţă în cauză, s-a ţinut cont de dispoziţiile art. 346 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, potrivit cărora orice stat membru poate lua măsurile pe care la consideră necesare pentru protecţia intereselor esenţiale ale siguranţei sale şi care se referă la producţia sau comerţul cu armament, muniţie şi material de război, precum şi de faptul că măsurile propuse nu distorsionează concurenţa pe piaţa internă pentru produsele ce nu sunt destinate unor scopuri specific militare.

Măsura anulării obligaţiilor fiscale datorate de unii operatori economici din industria de apărare vizează următoarele companii: Tohan, Carfil, Metrom, Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanică Mija, Uzina Automecanica Moreni, Arsenal - Reşiţa, Uzina Mecanică Bucureşti, Electromecanica Ploieşti, Uzina de Produse Speciale Dragomireşti, Pirochim Victoria şi Fabrica de Pulberi Făgăraş.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ