Eurobarometru: Românii îşi păstrează încrederea în UE

| 14 mai, 2014

În ciuda faptului că tot mai mulţi europeni nu au încredere în Uniunea Europeană şi în instituţiile sale, românii fac excepţie şi se arată încrezători în viitorul UE, conform unui studiu publicat de Comisia Europeană.

59% dintre europeni nu au încredere în UE, în timp ce 32% au mai degrabă încredere în Uniune, potrivit sondajului Eurobarometru comandat de executivul european cu două săptămâni înainte de alegeri. Ţările ai cărei cetăţeni au cea mai mică încredere în UE o reprezintă statele afectate dur de criza economică. Astfel, 81% dintre greci, 74% dintre ciprioţi, 70% dintre spanioli şi 67% dintre portughezi nu au încredere în UE şi instituţiile de la Bruxelles.

În sondajul de opinie comandat de Comisie, europenii îşi arată neîncrederea şi în instituţiile europene. 53% dintre locuitorii Uniunii nu au încredere în Parlamentul European, în timp ce doar 34% îşi exprimă încrederea. În acelaşi timp, 51% dintre europeni nu au încredere în executivul de la Bruxelles condus de Jose Manuel Barroso, în timp ce 33% au încrdere. Ca urmare a politicilor de austeritate coordonate şi sub autoritatea Băncii Central Europene 54% dintre europeni şi-au arătat neîncrederea în instituţia financiară cu sediul la Frankfurt. În medie, imaginea UE este una pozitivă pentru 34% dintre europeni, în timp ce 26% au o imagine negativă.

Deşi în mai toate statele UE se înregistrează o creştere a curentului eurosceptic, cetăţenii din România şi Estonia fac excepţie şi au încredere în Uniune în proporţie de 58%. Pe de altă parte, instituţiile europene se bucură de asemenea de o apreciere importantă în ochii românilor. Astfel, 57% dintre români au încredere în Parlamentul European, 58% în Comisia Europeană şi 49% în Banca Centrală Europeană. Uniunea Europeană este asociată de români cu o serie de valori promovate de instituţiile de la Bruxelles. Pentru 59% dintre subiecţii chestionaţi din ţara noastră, Uniunea Europeană este asociată cu libertatea de a călători, studia şi munci peste tot în spaţiul comunitar. Uniunea Europeană reprezintă pace pentru 37% dintre români şi democraţie pentru 39% dintre cei chestionaţi. În acelaşi timp, pentru 29% dintre români Uniunea reprezintă democraţie.

Analizând sondajul de opinie realizat la nivel european, putem vedea că, pe lângă faptul că românii acordă o încredere ridicată instituţiei europene, aceştia îşi exprimă şi dorinţa ca oamenii politici din ţara noastră să aloce mai multe teme dedicate problemelor legate de Uniunea Europeană. Din păcate, oamenii politici din opoziţie şi Traian Băsescu lansează în spaţiul public o serie de teme false. Pe de o parte, preşedintele Traian Băsescu creează conflicte artificale precum decorarea fostei conduceri a Institutului Cultural Român sau implicarea în campania electorală în calitate de agent electoral pentru PMP. Pe de altă parte, Crin Antonescu şi PNL depun o moţiune de cenzură plină de calomnii la adresa guvernului prin intermediul căreia încearcă să capteze atenţia electoratului în plină campanie electorală pentru alegerile europarlamentare. Toate aceste teme false promovate de opoziţie şi de Traian Băsescu deturnează atenţia de la dezbaterea subiectelor europene care se bucură de interesul real al românilor.

Toată această dezbatere sterilă venită din direcţia adversarilor Alianţei PSD-UNPR-PC nu creează decât premisele pentru scăderea interesului românilor pentru alegerile europarlamentare, care se va manifesta prin prezenţa redusă la urne.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ