Organizaţia Mondială a Sănătăţii, avertisment de ultimă oră: Lumea trebuie să se pregătească de "o eventuală pandemie"

| 24 feb, 21:08

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut apel, luni, ca lumea să facă mai mult pentru a se pregăti pentru "o eventuală pandemie" cu noul coronavirus, caracterizând drept "foarte preocupantă (...) creşterea bruscă" de noi cazuri în Italia, Coreea de Sud şi în Iran, potrivit BBC.

"Este timpul să faci tot ce ai face ca să te pregăteşti pentru o eventuală pandemie. Însă, este prea devreme pentru a vorbi despre o pandemie. Încercăm să evităm această eventualitate ”, a declarat doctorul Mike Ryan, directorul executiv al programului de urgenţă pentru sănătate din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii,în timpul unei conferinţe de presă, la Geneva.

Pe site-ul său, OMS defineşte astfel noţiunea de pandemie: "Vorbim de pandemie în cazul propagării la nivel mondial a unei noi maladii. (...) Impactul sau gravitatea tind să fie mai ridicate în cazul unei pandemii, în parte cauzată de proporţia mai importantă a populaţiei fără nicio imunitate preexistenţă împotriva virusului".
Potrivit BBC, Tedros Adhanom Ghebreyesus le-a declarat luni reporterilor că numărul mare de noi cazuri apărute în ultimele zile în Iran, Italia şi Coreea de Sud este "foarte îngrijorător", potrivit News.ro.
El a adăugat: "Pentru moment nu este vorba despre o răspândire necontrolată a virusului la nivel global şi nu ne confruntăm cu îmbolnăviri severe şi decese pe scară largă în rândul populaţiei. Este momentul ca toate ţările, comunităţile, familiile şi indivizii să se concentreze pe pregătire. Nu trăim într-o lume alb-negru. Trebuie să ne concentrăm pe stopare, în timp ce facem tot ce putem pentru a ne pregăti pentru o eventuală pandemie".
"Are acest virus potenţial pandemic? Absolut, are. Suntem acolo? Din evaluarea noastră, nu încă", a mai spus Ghebreyesus.
Noul coronavirus a ajuns luni în patru noi ţări din Orientul Mijlociu, Kuwait, Bahrain, Irak şi Oman, anunţând primele cazuri de persoane infectate cu virus şi precizând că acestea se întorceau din Iran, ţara vecină care a înregistrat 12 decese.
În Kuwait, ministrul Sănătăţii a anunţat că trei persoane au fost testate pozitiv cu virus: un cetăţean kuweitian în vârstă de 53 de ani, un saudit în vârstă de 61 de ani şi un apatrid în vârstă de 21 de ani. Toate reveneau din oraşul iranian Machhad (nord-est).

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ