Originalul dispărut al unei celebre sonate de Mozart a fost descoperit la Budapesta

| 26 sep, 2014

Manuscrisul original al uneia dintre cele mai cunoscute piese ale lui Mozart, Sonata pentru pian nr.11 în La major, pierdut de mai bine de două secole, a fost descoperit de curând, printre alte vechi hârtii, la Biblioteca Naţională Szechenyi din Budapesta, relatează vineri AFP şi site-ul lalibre.be.

Autentificate de experţi, cele patru pagini îngălbenite ale partiturii completează singura filă originală a manuscrisului cunoscută până în prezent, cea reprezentând mişcarea finală, conservată la Mozarteum din Salzburg, în Austria, oraşul natal al compozitorului. Este 'o descoperire majoră', a apreciat istoricul Adam Bosze.

Sonata pentru pian nr.11 în La major, K. 331, compusă către 1783 şi a cărei partitură a fost publicată în milioane de exemplare, este una dintre cele mai cunoscute piese compuse de Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), mai ales pentru finalul său, 'Alla Turca' (numit şi 'Marş Turcesc').

A fost descoperită datorită meticulozităţii lui Balazs Mikusi, 42 de ani. Numit în fruntea Bibliotecii Naţionale Szechenyi din Budapesta în 2009, specialistul a început să scotocească prin ungherele venerabilei instituţii pentru a scoate la lumină nenumăratele scrieri neinventariate.

'Când am descoperit acest manuscris, grafia mi s-a părut imediat foarte +mozartiană+', a declarat Balazs Mikusi pentru AFP, precizând că nu căuta în mod special lucrări de Mozart.

Rămâne un mister modul în care celebrul manuscris a ajuns în colecţiile bibliotecii, creată în 1802 de bogatul aristocrat ungar Ferenc Szechenyi.

'Se ştie că familia Szechenyi avea bune contacte la Viena ca şi în lumea muzicii, însă manuscrisul ar fi putut foarte bine să ajungă aici în alt moment din cursul ultimilor 200 de ani', a spus Balazs Mikusi.

Totodată, nu se ştie de ce a cincea pagină a manuscrisului, cea care se află la Salzburg, a fost separată de celelalte foi. Potrivit expertului, ea ar fi putut fi smulsă pentru a fi oferită vreunui client bogat.

Manuscrisul original, care va fi interpretat pentru prima dată în public vineri la Budapesta de marele pianist ungar Zoltan Kocsis, cuprinde infime variaţii de note şi ritm în raport cu versiunea intrată în posteritate.

Aceasta însă 'nu schimbă caracterul piesei, ci ne permite să înţelegem mai bine ce a vrut să facă Mozart', a estimat Balazs Mikusi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ