Poticneli și război intern în PNL. Orban, măsuri drastice. Ce îi așteaptă pe colegii leneși din Parlament

| 12 sep, 10:08

Nici nu a  început bine noua  sesiune parlamentară de toamnă și PNL și-a pierdut deja suflul  de partid de opoziție.  Prea puține inițiative legislative depuse, spre deosebire de USR, prea multe lupte interne cu efecte în comisii, prea puțin  control  și autoritate din partea  liderilor de grupuri.

Totul spre exasperarea liderului PNL, Ludovic Orban, silit să coboare milităria jos din pod cu proprii aleși și să dispună chiar sancțiuni în cazul unora din parlamentarii PNL.

Au promis zeci de proiecte de lege în debutul noi sesiuni de toamnă  și  o hărțuire  continuă a  greșelilor  actualei guvernări și majorități parlamentare. În fapt, în ultima  săptămână,  din cele 7 proiecte de lege  ale Opoziției, doar unul aparține PNL, cel inițiat de deputatul Florin Roman care interzice funcţionarea pe teritoriul României a societăţilor comerciale cu acţiuni la purtător. Restul sunt de sorginte USR.

Mai mult, trei  parlamentari liberali, foști aleși locali,  cu contracte cu statul, printre care deputații Corneliu Olar  și Ben Oni Ardealean  și-au depus semnăturile de susținere pe un proiect de lege inițiat de UDMR și susținut de PSD prin care se secretizează o parte  din  contractele de achiziție publică, prin eliminarea SEAP din circuit pentru  achizițiile n valoare de până la 10.000 de euro. De asemenea,  pragul pentru  contractele de servicii și lucrări acordate fără licitație, rin încredințare  directă este  ridicat la 132.000, respectiv 441.000 de lei.

Sincopele din PNL nu se opresc aici.  Trei senatori PNL printre care fostul șef de CJ, Răducu Filipescu,  nu au susținut  în cadrul  comisiei de administrație a  acestei camere, o prioritate legislativă a PNL - reîntoarcerea la  sistemul de alegere în două  tururi pentru aleșii locali. Mai mult, Filipescu  chiar s-a  abținut la vot, permițând  celor de la PSD să profite  și să respingă proiectul în comisie.

În paralel,  pe fondul absenteismului PNL,  PSD a  respins și validarea lui Florin Roman ca președinte  al comisiei pentru administrație de la Camera Deputaților, în PNL existând  suspiciuni că a fost  vorba de un boicot deliberat  din partea  colegilor săi de partid.

Nu este de mirare că, aflat la școala de vară a Femeilor Liberale, Ludovic Orban a izbucnit și s-a lasat într-o  tiradă la adresa  lipsei de performanță a propriului său partid.

"Cea mai mare cantitate de energie ne-o consumăm în interiorul partidului, în dispute între noi, în discuţii între noi şi consumăm foarte puţină energie pentru a transmite mesaje în afara partidului şi nu orice fel de mesaje. Atenţie! Trebuie să fie mesaje care într-adevăr să aibă darul de a îmbunătăţi percepţia PNL (...) O spun din capul locului că stăm foarte prost pe comunicare. Stăm foarte prost pe management organizaţional, stăm foarte prost pe management de proiecte, (...) stăm prost pe managementul şedinţelor", a declarat Ludovic Orban.

Conform  unor  surse din conducerea PNL, în cadrul BEX-ului de astăzi se  vor lua măsuri pentru remedierea  acestor lucruri, inclusiv sancțiuni pentru cei care  au  călcat pe din lături și au afectat imaginea și prestația partidului.

"Unii colegi nu-și fac  treaba în Parlament, e adevărat. Trebuie să-i trezim pe cei  care încă sunt în vacanță. Oamenii din comisiile interne de specialitate nu ridică un pai, nemulțumiți de coordonatorii impuși de conducere.  aceste comisii sunt repornite doar pe hârtie. Ar trebui să se implice, să fie mai serioși. Dar nici  liderii de grup nu se bucură de autoritate, mai ales Iulian Dumitrescu la Senat. Acolo colegii noștri sunt, să spunem așa, mai independenți",  ne-au declarat sursele citate.

Drept urmare se  anunță  schimbarea celor  trei senatori liberali  din comisia de administrație drept sancțiuni imediate, urmând ca pe viitor măsuri similare să fie dispuse în cazul  parlamentarilor PNL pasivi în comisii și legislativ, în  special la adresa liberalilor instalați ca președinți de comisii.

"De ce să nu te folosești de această poziție în conducerea  unei comisii parlamentare pentru a  promova mai bine inițiativele noastre și a lupta împotriva celor făcute de PSD. A trecut vremea când stăteai bine mersi cu secretară și mașină la poartă fără să ridici un deget", ne-a declarat un  vice liberal

De cealaltă parte și unii parlamentari PNL au  propriile nemulțumiri la adresa stilului de conducere cu care a venit Ludovic Orban.

"Nu poți să decizi de unul singur care este ordinea de zi și temele care trebuie discutate la BEX. Nimeni nu ia decizii decât el. I-am avertizat pe cei care l-au susținut că astfel se va întâmpla. Luna de miere s-a terminat", susțin surse din această tabară.

Tag-uri: Orban, PNL
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ