PACT: Candidaţii independenţi care au trecut pragul electoral, dar nu şi coeficientul - dezavantajaţi faţă de partide

| 10 iun, 14:26

Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) îi invită pe toţi candidaţii independenţi din ţară care au trecut pragul electoral, dar nu şi coeficientul electoral să contacteze PACT, care doreşte să îi susţină în demersurile lor pentru a dovedi neconstituţionalitatea legii.

"PACT semnalează o discriminare flagrantă în art. 100 din Legea 115/2015, care dezavantajează candidaţii independenţi în favoarea partidelor politice. Mai exact, legea pare să fi fost scrisă în aşa fel încât în localităţile mici unde coeficientul electoral este mult mai mare decât pragul electoral (în unele cazuri chiar dublu), candidaţii independenţi care au reuşit un scor electoral mai mare decât pragul electoral, dar mai mic decât coeficientul electoral să fie descalificaţi din etapa a doua de repartizare a mandatelor de consilieri locali. PACT consideră că această reglementare din lege se află în contradicţie cu drepturile constituţionale de tratament egal şi de a fi ales. (...) După centralizarea tuturor cazurilor vom susţine toţi aceşti candidaţi independenţi în demersurile lor de a dovedi neconstituţionalitatea legii", se arată într-un comunicat al PACT. 

Preşedintele organizaţiei PACT din Bucureşti, Alexandru Pânişoară, a precizat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că un candidat independent a semnalat faptul că a obţinut 58 de voturi, dar nu a reuşit să intre în Consiliul Local, în condiţiile în care reprezentanţii a două partide politice au obţinut mandate, deşi au întrunit opţiuni egale sau chiar mai puţine din partea alegătorilor. 

"Din punctul nostru de vedere, actuala Lege 115/2015 este profund discriminatorie faţă de candidaţii independenţi, iar această situaţie ar putea face, din punctul meu de vedere, inclusiv obiectul unei sesizări la CCR. Aceşti candidaţi independenţi, pe lângă faptul că au de trecut un prag identic cu al partidelor politice, de 5%, li se aplică un al doilea filtru de coeficient electoral, iar în cazul comunităţilor foarte mici e nevoie de aproape 10 procente pentru ca ei să intre în CL", a spus acesta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ