Pahonţu (Romsilva): Pădurile virgine din România vor fi incluse într-un catalog naţional

| 10 iun, 13:07

Pădurile virgine din România, care ocupă în jur de 200.000 - 300.000 de hectare, vor fi incluse într-un catalog naţional al pădurilor virgine, după ce vor fi verificate din punct de vedere al criteriilor şi validate de specialişti, a anunţat noul director general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) - Romsilva, Ciprian Pahonţu.


"Există un ordin de ministru din anul 2012 care stabileşte criterii şi parametri tehnici pentru pădurile virgine, dar şi un studiu din 2005 care va fi luat în calcul în acest sens, iar împreună cu Garda Forestieră vom valida aceste suprafeţe despre care se presupune că îndeplinesc criteriile pădurilor virgine. Acţiunea se va finaliza ulterior într-un catalog al pădurilor virgine. Este strict o verificare tehnică în teren de către specialiştii Romsilva şi cu specialiştii autorităţii. Totodată, în afară de acest catalog, vom opera în amenajamentele silvice categoria funcţională adecvată. De exemplu, în termen strict tehnic, dacă încadrăm în categoria T1, înseamnă non-intervenţie totală în aceste suprafeţe", a precizat Ciprian Pahonţu. 

Potrivit sursei citate, în România se estimează că sunt în jur de 200.000 - 300.000 de hectare cu păduri virgine, însă trebuie verificate prin prisma indicatorilor stabiliţi de autoritate. 

"Se va merge practic în fiecare zonă care există pe această listă prezumtivă şi se vor verifica criteriile. Avem păduri virgine în toată ţara, dar cu preponderenţă în zona de sud-vest, în Caraş-Severin, Mehedinţi, dar şi în Muntenia, zone în care nu a existat accesibilitate. Deocamdată, nu avem estimarea privind câte suprafeţe sunt în sectorul de stat sau în cel privat, dar autoritatea va trebui să gândească măsuri de compensare pentru proprietarii privaţi care se găsesc pe aceste suprafeţe", a precizat Pahonţu. 

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a publicat pe 24 mai, pe site-ul propriu, în dezbatere publică, Proiectul de Ordin de Ministru privind constituirea Catalogului Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine din România. 

Cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 30 de zile de la data publicării pe site, la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Direcţia politici şi strategii în silvicultură.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ