Pâinea dulce a românilor nu merge cu strugurii acri ai PDL

| 01 aug, 2013

Ialomițeanu sugerează că reducerea nu poate fi decât disfuncțională, nefiind în măsură să conducă la scăderea prețurilor și a evaziunii fiscale, deși specialiștii și producătorii din domeniu și-au exprimat încrederea și consideră că scăderea de preț va fi imediat vizibilă.

Două voci din PDL par să facă notă discordantă în corul robilor ce răzbate din tabăra liberal-democraților și ilustrează sonor orice acțiune a guvernului USL.

Atât Boc, cât și Ialomițeanu au declarat că măsura reducerii TVA este bună. E drept că în timp ce Boc își punea problema extinderii acesteia, măsură anticipată deja de USL prin reducerea preconizată și în cazul cărnii, Ialomițeanu își nuanța discursul. Ceea ce părea o apreciere sinceră a basculat în retorica uzuală prin care PDL face opoziția lui Gică-contra. Da, sigur, zice acesta, măsura reducerii TVA e bună, dar ce păcat că nu va funcționa. Un asemenea discurs, din care aproape picură reaua-voinţă, face proces de intenții guvernului care a apucat să declare pe de o parte că și-a luat măsuri de siguranță prin creșterea unor taxe la aur, bijuterii și alte produse de lux, iar pe de altă parte că măsura este de probă, urmând să se evalueze eficiența acesteia după un an.

Pe de altă parte, din același discurs devine evidentă frustrarea liberal-democraților care nu pot justifica de ce nu au încercat măcar măsuri similare, în perioada guvernării lui Boc. Strugurii despre care vulpea pedelistă spune acum că sunt acri erau acolo și pe vremea lui Boc. Dar adevărul este că vulpea nu mânca pe vremea aceea decât din mâna președintelui, iar acesta nu a vrut să-i dea dezlegare la struguri. Acum Ialomițeanu sugerează că reducerea nu poate fi decât disfuncțională, nefiind în măsură să conducă la scăderea prețurilor și a evaziunii fiscale, deși specialiștii și producătorii din domeniu și-au exprimat încrederea și consideră că scăderea de preț va fi imediat vizibilă. ”Noi sperăm, peste 90%, că de la 1 iulie vom avea TVA redus pe lanţul grâu - făină - pâine. Noi, în magazinele noastre aşa zicem, da. Noi vindem pâinea după 1 iulie la preţul la care am vândut şi pe 30 iunie, ca atare, aplicarea unei cote cu 15 procente mai mică sper să se întâmple şi la raft în aceste mari magazine”, a declarat Aurel Popescu, președintele patronatului din industria pâinii, Rompan.

Cât despre scăderea evaziunii fiscale, să lăsăm tot specialiștii să vorbească.

”Introducerea de la 1 septembrie a cotei reduse de TVA este o măsură pe care mediul de afaceri a cerut-o de mai multă vreme. De altfel, România era unul dintre puţinele state europene care nu aplica cote diferenţiate de TVA pentru alimentele de bază. Dincolo de beneficiile sociale ale acestei măsuri, este de aşteptat ca aceasta să ducă şi la o stimulare a consumului, iar, dacă va fi corelată cu o activitate susţinută de control, vom putea asista în timp la reducerea evaziunii fiscale din acest sector”, a declarat Daniel Anghel, partener Consultanţă Fiscală, PwC România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 aug, 2013
Gigel
La cat si-au batut gura USL-ul...
Nici eu nu cred ca scaderea asta a TVA-ului va avea efecte vizibile! ca doar nu te duci sa cumperi 5 piini de la magazin si o scadere a pretului unei piini (care mie imi ajunge 3 zile) de la 2,3 lei la 2 lei nu are vreun efect asupra bujetului! Plus ca daca pretul griului creste cu 10-15% s-a dus naibii scaderea TVA-ului. Iar cresterea accizelor la beuturi va stimula clar evaziunea. Si mai verificati faptele, ce bine ar fi daca declaratiile oficialilor ar fi de ajuns pentru scaderea evaziunii, zice iei, oficialii, ca daca o sa se intensifice controlul poate o sa scada evaziunea! Cine fura in industria piinii acum va fura si cu TVA de 9%!
01 aug, 2013
pietro
Simona Bran , toamna se numara bobocii ...vezi concedierile din , CFR , Posta , Minerit si toate care vor urma , tu scrii la comanda asa ca ...sa vedem daca cetateanul simte scaderea cu cativa banisori a pretului painii !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ