Papa Francisc apără drepturile persoanelor de etnie romă

| 05 iun, 2014

Papa Francisc a denunţat joi 'ostilitatea şi dispreţul' cu care sunt nevoiţi să se confrunte reprezentanţii etniei rome în viaţa de zi cu zi şi a făcut apel la eforturi sporite în vederea integrării acestora în 'viaţa civilizată', transmite DPA.

Vorbind spontan la finalul unei conferinţe găzduite de Vatican pe tema predicării Noului Testament pentru persoanele rome, Suveranul Pontif şi-a amintit de exemple concrete de discriminare.

'Îmi aduc aminte că am văzut de multe ori, aici la Roma, şoferi de autobuz care îi avertizau pe pasageri să îşi păzească portofelele atunci când urcă ţigani. Este ruşinos. Poate că este adevărat (că ar trebui să îşi păzească portofelele), dar este ruşinos', a subliniat Papa Francisc.

Aproximativ 7.000 de romi trăiesc în capitala italiană, majoritatea în condiţii mizere în tabere improvizate la marginea oraşului sau în clădiri ocupate abuziv. Ei sunt de regulă învinovăţiţi pentru tot felul de infracţiuni minore, precum tâlhării sau furt din buzunare.

În alte remarci, de această dată dintr-un discurs pregătit în prealabil, Sfântul Părinte a afirmat că romii 'sunt la rândul lor chemaţi să contribuie la bunăstarea comună, iar acest lucru este posibil prin măsuri adecvate şi o responsabilitate împărtăşită, prin respectarea şi promovarea drepturilor tuturor'. Remarcând că persoanele sunt vulnerabile 'mai ales când nu sunt ajutate să se integreze în diversele dimensiuni ale vieţii civilizate', papa a amintit de accesul precar al romilor la locuinţe, sistemul de sănătate, educaţie şi oportunităţi de muncă.

Tag-uri: Papa Francisc, rromi
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ