Parlamentul European a adoptat bugetul Uniunii pentru perioada 2014-2020

| 19 noi, 2013

Parlamentul European, reunit în plen la Strasbourg, a adoptat marţi, bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020.

Bugetul Uniunii Europene a fost adoptat cu o largă majoritate de 537 de voturi, din cei 682 de europarlamentari prezenţi. El prevede 908 miliarde de euro credite de plăţi şi 960 de miliarde de euro credite de angajament, respectiv 3,7% şi 3,5% mai puţin decât a fost prevăzut pentru cadrul bugetar multianual 2007-2013. Verzii şi stânga radicală au votat împotrivă, conform Agerpres.

Instituţiile europene s-au înţeles încă din iunie asupra acestui cadru bugetar, la capătul unor discuţii începute în 2011, dar Parlamentul European şi-a condiţionat aprobarea finală de o serie de condiţii, printre care vărsarea de către state a 11,2 miliarde de euro suplimentare pentru a închide socotelile pe anul 2013.

Noul cadru financiar multianual conţine un efort în favoarea impulsionării pieţei muncii şi formării tinerilor, mai ales prin crearea unei "garanţii pentru tineri", dotată cu 6 miliarde de euro în primul an, a subliniat raportorul socialist Ivailo Kalfin, apreciind totodată că acesta nu este suficient pentru ca acest buget "să devină un instrument de creştere". "Din păcate, nu am reuşit să creăm un instrument de creştere pentru a face faţă economiilor" impuse de austeritate, a subliniat conservatorul Jean-Luc Dehaene.

Dar el şi-a exprimat mulţumirea faţă de faptul că legislativul comunitar a reuşit să obţină mai multă flexibilitate din partea guvernelor în ce priveşte gestionarea fondurilor, dar şi o clauză de revizuire în 2016 'pentru a nu lega mâinile viitorului Parlament' format în urma alegerilor din mai 2014. Această flexibilitate sporită 'ne va permite să gestionăm scăderea fără precedent sumelor, cu 40 de miliarde mai puţin", a apreciat şi comisarul european însărcinat cu bugetul Januz Lewandowski.

Pentru "verdele" Daniel Cohn-Bendit, 'sado-masochismul a intrat în cultura Parlamentului'. "Facem austeritate, continuăm să ne punem cetăţenii cu spatele la zid", a denunţat el.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ