Parlamentul European susține lansarea următoarei faze a negocierilor dintre Bruxelles și Londra privind Brexit-ul

| 14 dec, 14:56

Parlamentul European și-a declarat miercuri sprijinul pentru lansarea următoarei faze a negocierilor între Marea Britanie și Uniunea Europeană privind Brexit-ul, relatează AFP.

"Parlamentul European și-a adoptat rezoluția privind Brexit-ul, în care notează că au fost realizate progrese suficiente în negocieri. Este o etapă importantă care permite trecerea la a doua fază a negocierilor", a afirmat președintele PE, Antonio Tajani.

Din cei 686 de eurodeputați reuniți în sesiune plenară la Strasbourg și care au participat la scrutin, 556 au votat pentru, 62 împotrivă și 68 s-au abținut.

Eurodeputații le recomandă prin urmare celor 27 de lideri din UE (fără Marea Britanie) să decidă vineri, în cadrul summitului lor de la Bruxelles, să treacă la următoarea fază a negocierilor, se precizează într-un comunicat.

Ei insistă asupra faptului că guvernul britanic trebuie să-și respecte pe deplin angajamentele față de UE, exprimate în acordul încheiat vineri la Bruxelles cu Comisia Europeană.

În rezoluția lor, eurodeputații își exprimă de asemenea clar nemulțumirea față de declarațiile controversate făcute duminică de ministrul britanic pentru Brexit, David Davis.

"Comentarii precum cele făcute de David Davis, care a calificat rezultatele primei faze a negocierilor drept simplă 'declarație de intenție', riscă să compromită relația de bună credință care a fost stabilită în cursul acestor negocieri", atrage atenția Parlamentul European.

Duminică, Davis a afirmat că Londra nu își va plăti 'factura' pentru ieșirea din UE, stabilită la 40-45 de miliarde de euro, decât dacă va reuși să ajungă la un acord comercial cu Bruxellesul. El a subliniat caracterul, în opinia sa, neconstrângător al compromisului încheiat vineri.

Această înțelegere vizează în special principiile reglementării financiare a Brexit-ului în cadrul unui acord privind modalitățile de ieșire a Marii Britanii din UE începând cu luna martie 2019. Compromisul deschide calea pentru discuții privind viitoarea relație comercială dintre Bruxelles și Londra, pentru care liderii europeni trebuie să își de acordul vineri la Bruxelles.

Responsabilul pentru Brexit al Parlamentului European, liberalul belgian Guy Verhofstadt, a precizat miercuri că a vorbit marți cu David Davis. "El m-a asigurat că nu este deloc intenția sa, și nici a guvernului britanic, de a da înapoi, de a reveni asupra angajamentelor lor", a spus Verhofstadt.

La rândul său, negociatorul șef al UE, Michel Barnier, a atenționat din nou Londra în legătură cu orice tentație de a da înapoi în privința acordului convenit săptămâna trecută cu Bruxellesul, care cuprinde o serie de garanții pentru a permite o despărțire amiabilă.

Comisia Europeană a recomandat vineri trecerea imediată la faza a doua a negocierilor cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Executivul comunitar, care conduce negocierile pentru Brexit în numele celorlalte 27 de state ale Uniunii, a precizat că s-au înregistrat 'progrese suficiente' cu privire la termenii 'divorțului' de Marea Britanie, deschizând calea pentru faza a doua a negocierilor referitoare la viitorul relației dintre UE și Londra.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO
h
Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ