Participarea ”specialistului guvernamental” Băsescu la Consiliul Europei, încă o probă de maturitate politică

| 25 oct, 2013

Până în ultima clipă Traian Băsescu a menținut suspansul pe participarea la Consiliul European de la Bruxelles.

Supărat pesemne pe criticii care i-au reproșat chiulul evident de la reuniunea ONU la nivel înalt de la New York, dar și atent să nu cumva să-i ofere Victor Ponta vreun avantaj conjunctural, Traian Băsescu a preferat să participe el însuși, deși rămâne absolut neclar ce contribuție ar putea avea în cadrul discuțiilor tehnice, care ar fi presupus participarea premierului.

Acesta, la rândul său, a dat dovadă de maturitate politică și a declarat că, deși se află în aceeași perioadă la Bruxelles pentru a participa la reuniunea liderilor socialiști europeni, nu-l va pune pe încăpățânatul președinte într-o situație ingrată, forțând participarea la Consiliul European. Remarcăm că premierul român a prins, practic, cheia comunicării politice de tip occidental. În gramatica proprie acesteia, simpla enunțare retorică a posibilității unei acțiuni la care se renunță ulterior, din rațiuni de moderație, este mai eficientă și îi aduce protagonistului mai multe beneficii decât ar fi obținut chiar dacă ar fi pus acțiunea inițială în practică.

"Mergem la Bruxelles, dar evident că nu o să mă duc şi eu la Consiliul European, pentru că, dacă preşedintele e acolo, nu vreaă să ne dăm în stambă la Bruxelles (...) Mi-e teamă că într-un domeniu important care priveşte viaţa a multe companii din România şi a mii de angajaţi, în special tineri, România o să fie absentă la luarea deciziilor. E o problemă de cum e mai bine să faci pentru ţara ta, iar dacă orgoliul personal al preşedintelui, "Uite, nu-l las pe Ponta, ca să-i arăt eu !", e mai important decât faptul că avem mii de angajaţi în zona de IT şi e un domeniu unde România s-a dezvoltat extraordinar în ultimii ani, în care ar trebui să avem o poziţie, nu să primim deciziile luate la Bruxelles pe nemestecate, nu pot decât să constat un mod de fapt de a nu reprezenta România, ci de a face deservicii României", a declarat premierul Victor Ponta.

Acestei declarații, care îl cam lasă pe președinte să-și descoperit și prins în hățișul unor întâlniri pe tema grea a agendei digitale europene, la care s-a dus nepregătit, se adaugă și precizărilor pe care Victor Ponta le-a făcut după întâlnirea din America cu vicepreședintele Biden.

„Bătălia politică o ţin şi eu în România, dar nu vorbesc de rău de Traian Băsescu pentru că mă gândesc că se raportează la România” a declarat premierul la întoarcerea în țară.

În legătura cu vizita de peste ocean, premierul a menționat la întoarcere că deși se consideră același adversar politic al președintelui Băsescu, nu l-a criticat pe acesta în fața partenerului american, pentru a nu dăuna imaginii externe a României. Și în acest caz discursul este dublu: aș fi putut s-o fac, dar iată rațiunile pentru care nu am făcut-o. Cu aceeași ocazie li se reamintesc comentatorilor politici rămași acasă situațiile similare când însuși președintele sau emisarii săi au făcut exact pe dos.

Asistăm, iată, la o luptă a declarațiilor politice în care Victor Ponta se străduiește și reușește să puncteze și nu pentru prima oară. Premierul român impune opiniei publice un model de gândire matură, de adevărat lider de stat, în comparație cu care imaginea jucătorului agresiv promovată de Traian Băsescu mai întâi apare infantilă, pe urmă pălește. Acesta din urmă nu-și poate stăpâni frustrările determinate recent de multitudinea ușilor care i se deschid premierului, uși care se închid irevocabil pentru președintele aflat la sfârșit de mandat și după criza majoră de legitimitate reprezentată de referendumul cu amortizor de anul trecut. Consiliile Europene rămân singurele și ultimele vizite pe care le mai face Traian Băsescu. Imaginea succesului său extern a fost oricum pompată artificial, imaginea cea mai greu de șters din memoria opiniei publice fiind cea a gesturilor exagerate, a forțării limitelor și nu în ultimul rând imaginea însinguratului Băsescu, cu capul plecat și evitat de toată lumea la întâlnirile șefilor de state. Nu este nici prima, nici ultima ocazie când premierul Victor Ponta se străduiește și reușește să dovedească în fața opiniei publice că poate fi mai matur decât Traian Băsescu. Lista înfrângerilor succesive ale președintelui, forțat să accepte un conflict de uzură cu premierul, a devenit aproape monotonă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 oct, 2013
hahalera
Dumitrache asta cica e specialist IT...
pai mai bine sa te trimita pe tine, atotstiutorule, ca tot iti place sa "te calatoresti" :)) mai bine ti-ai traduce draq textul de prezentare in limba romana decat sa bati campii.
26 oct, 2013
hahalera
Bai panaramelor,
voi pe unde ati studiat jurnalismul, la ghena blocului? Poate de-acum trebuie sa votam la presedentie specialisti in IT, asta e ideea? ca nu inteleg... in al doilea rand, nu au fost discutii tehnice cum fals induce idea acest tonomat cu taste, ci de strategie politica. Din cate stiu nici Madam Merkel, Francois Hollande sau David Cameron nu sunt vreunul specialist in IT... cu atat mai putin plagiatorul Ponta.
25 oct, 2013
Bluelion
Minciunel are treaba acasa, doar in ultima saptamana au ridicat procurorii 3 psd-isti ce au furat doar 35,5 milioane de euro.
Cat despre vizita in America sa se hotarasca odata- in interviul de la tvr spunea ca nu a discutat despre presedinte, la antene a discutat.
Brr, omul asta nu este sanatos la cap.
25 oct, 2013
Marin
alt "specialist"
Cu ce era mai "specialist" Victor Ponta decat Presedintele, in materie de IT? Faptul ca a utilizat si utilizeaza cu o frecventa impresionanta combinatiile 'ctrl C ' si 'ctrl V' nu il fac mai specialist decat Presedintele. In schimb, VP face gafa dupa gafa pe unde merge. A se vedea "Obamacare", Kosovo, 2014, la recenta vizita auto-programata, in US.
25 oct, 2013
gelu
adica
Adica cum?sa lipseasca de la discutii cel mai mare specialist in IQ din Romania;traian basescu?mai poate nu mai stiti cu cine aveti de-aface.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ