PARTIDELE din Moldova vor primi bani de la buget: cât va încasa fiecare partid

| 09 sep, 18:49

Partidele politice din Republica Moldova ar urma să primească alocaţii din bugetul de stat în mărime de 30,33 de milioane de lei în conformitate cu rezultatele alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, arată calculele Asociaţiei Promo-Lex, scrie Adevărul.

Potrivit IPN, partidele vor obţine, în funcţie de rezultatele la alegeri, începând cu anul viitor, peste 30 de milioane de lei, fiind aplicată Legea cu privire la finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Estimările au fost făcute de Asociaţia Promo-LEX, transmite IPN. Potrivit calculelor preliminare efectuate de experţii Promo-LEX, Partidul Socialiştilor ar urma să primească 7,43 milioane de lei, Partidul Liberal Democrat – 7,28 milioane, Partidul Comuniştilor – 6,37 milioane, Partidul Democrat – 5,76 milioane şi Partidul Liberal - 3,4 milioane. Legea privind finanţarea partidelor politice prevede alocarea a 0,2% din veniturile bugetului de stat pentru actorii electorali din Moldova.

Banii urmează a fi repartizaţi proporţional cu performanţele obţinute la alegeri. Legea presupune următoarea formulă de calcul a alocaţiilor: 50% pentru performanţele obţinute la ultimele alegeri locale şi 50% la cele parlamentare. Luând în consideraţie alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 şi pe cele locale din acest an, partidele urmează să primească în total aproximativ 60,1 milioane de lei. Promo-LEX a prezentat anterior o analiză în care a făcut calcule prealabile privind alocaţiile pentru partide pentru scorul electoral obţinut la alegerile locale generale din 2015.

PDM şi PLDM ar primi câte aproximativ 8,7 milioane de lei, PCRM - 3,3 milioane de lei, PSRM - 3,1 milioane de lei, Partidul Politic „Partidul Nostru” - 2,5 milioane de lei, PL - 2,2 milioane de lei, Blocul Electoral Platforma Popular Europeană din Moldova - 1,42 milioane de lei, Partidul Naţional Liberal - 1,48 milioane de lei, Partidul Popular din Republica Moldova - 1,16 milioane de lei, iar alţii mai puţin de 1 milion de lei.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ