PSD amână votul asupra Codului Fiscal, PNL este de acord. Noi discuţii cu partidele parlamentare UPDATE

| 23 aug, 14:06
Reexaminarea proiectului noului Cod fiscal în Senat a fost amânată, după ce în şedinţa coaliţiei de guvernare s-a decis o nouă discuţie politică între partidele parlamentare, a anunţat Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD. PNL, principalul partid de opoziţie, s-a declarat de acord cu propunerea lui Dragnea, potrivit copreşedintelui Alina Gorghiu.

UPDATE. Sesiunea extraordinară a Senatului, în care urma să fie dezbătută și votată cererea președintelui Klaus Iohannis privind reexaminarea proiectului de Cod fiscal, s-a încheiat, senatorii respingând ordinea de zi după ce partidele parlamentare au optat pentru discutarea cererii, săptămâna viitoare, în sesiunea ordinară a Senatului.

Citeşte şi: Ordinea de zi a ședinței plenului Senatului în sesiune extraordinară, respinsă; Codul fiscal, amânat pentru sesiune ordinară

UPDATE. Premierul Victor Ponta a declarat luni, după ședința coaliției de guvernare, că nu și-a schimbat părerea cu privire la adoptarea Codului fiscal în forma propusă de Guvern, respectiv cu TVA de 20% și prevederi "foarte bune" pentru mediul de afaceri.

Citeşte şi: Victor Ponta: Nu mi-am schimbat părerea despre Codul fiscal

UPDATE. Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului, a anunțat că reexaminarea Codului fiscal a fost amânată pentru săptămâna viitoare, sesiunea extraordinară de luni fiind anulată, argumentând că este "mai util, mai înțelept" ca partidele să nu se grăbească "inutil" și să aibă încă o fază de consultări , discuții și analize pe această temă.

Citește și: Tăriceanu a anunțat că reexaminarea Codului fiscal a fost amânată pentru săptămâna viitoare: "E mai înţelept să nu ne grăbim"

UPDATE. Alina Gorghiu, copreședintele PNL, a declarat luni că o discuție politică pe Codul fiscal este necesară, punctând că pentru prima oară coaliția de guvernare se disociază de "heirupismul" premierului Victor Ponta în ceea ce privește măsurile guvernamentale.

"Necesitatea unei discuții politice s-a demonstrat și prin faptul că astăzi comisiile parlamentare în care PSD are majoritatea au votat împotriva cererii de reexaminare a Codului fiscal, deci a înțelegerii din urma întâlnirii tehnice a partidelor. Cel mai probabil, același lucru s-ar fi întâmplat și în plen. Remarc cu satisfacție că, pentru prima dată, coaliția se disociază de heirupismul lui Victor Ponta în ceea ce privește măsurile guvernamentale. Am încredere că această schimbare de atitudine este doar începutul", a afirmat Gorghiu, citată de Agerpres.

Citeşte şi: Alina Gorghiu, de acord cu amânarea votul asupra Codului Fiscal: "O discuție politică este necesară"

UPDATE. Liviu Dragnea, președintele interimar al PSD, a anunțat luni că liderii coaliției au decis să fie amânat votul asupra cererii de reexaminare a noului Cod fiscal pentru sesiunea parlamentară ordinară și le-a propus reprezentanților Opoziției ca joi să aibă o întâlnire pe această temă.

"Am avut o discuție în coaliție cu privire la pașii de urmat în legătură cu luarea în dezbatere a solicitării președintelui privind reanalizarea legii privind Codul fiscal. Așa cum bine știți, a fost o întâlnire tehnică, la care au fost prezenți specialiști de la toate partidele. Urmează să se ia decizia politică de către conducerile partidelor parlamentare", a declarat Liviu Dragnea la finalul ședinței coaliției de guvernare, la care a participat și premierul Victor Ponta.

Dragnea a adăugat că decizia politică nu poate fi luată luni, având în vedere că subiectul este unul extrem de important, nu numai pentru bugetul de anul viitor, dar și pentru viitorul României.

"Am avut o discuție foarte bună cu primul-ministru și cu colegii din coaliție și propunerea noastră este ca în această săptămână, o zi posibilă ar fi joi, și sperăm ca și colegii din opoziție să fie de acord și să avem o întâlnire a liderilor politici ca, pe baza discuțiilor tehnice care au avut loc, să luăm decizia politică în așa fel încât în sesiunea normală să dăm votul pe această solicitare a președintelui", a precizat acesta.

El a afirmat că, practic, în aceste condiții, nu se mai poate vorbi de sesiune extraordinară a Parlamentului.

"Eu cred că este mult mai important să măsurăm de două ori și să tăiem numai o dată, dar să fim siguri pentru că, repet, este o temă extrem de importantă. (...) Noi credem că este nevoie de timp pentru ca fiecare partid politic, până la întâlnirea pe care, repet, sper ca și colegii din Opoziție să o accepte să fie joi, să știm fiecare ce punct de vedere susținem și în urma acelei discuții Putere — Opoziție să avem un punct de vedere comun care să ne dea garanția tuturor că modificările aduse Codului fiscal fac ca în România lucrurile să fie stabile", a spus Liviu Dragnea.

Despre amânarea luării unei decizii pe Codul fiscal, Dragnea a precizat că "a fost nevoie de mai multe analize și este nevoie în continuare de mai multe analize, ceea ce se va întâmpla în zilele următoare".

"Vor fi discuții, din nou, în comisiile de specialitate, probabil, colegii din Parlament vor lua o decizie în sensul acesta, dar, repet, cea mai importantă este întâlnirea din această săptămână", a mai afirmat președintele interimar al PSD.

Citeşte şi: Şedinţă de ULTIMĂ ORĂ a coaliţiei de guvernare, la sediul PSD

UPDATE: Senatorii Comisiei economice, industrii și servicii au avizat negativ cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis privind noul Cod fiscal.  Senatorii Comisiei economice s-au pronunțat cu șase voturi pentru, unul împotrivă și o abținere ca proiectul să fie trimis spre promulgare în forma inițială adoptată de Parlament.

Senatorul Florin Constantinescu a explicat că la o cerere de reexaminare nu se pot formula amendamente.

Senatorul Cristiana Anghel consideră că "nu poate fi vorba de oportunitatea modificării Codului fiscal" și a pledat pentru menținerea proiectului în forma adoptată.

Citeşte şi: VICTOR PONTA şi ministrul Educaţiei, întâlnire CRUCIALĂ la Guvern

UPDATE: Comisia juridică a Senatului a dat un aviz favorabil cererii de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis asupra noului Cod fiscal, aducând patru amendamente, care sunt rezultatul acordului dintre partidele parlamentare.

UPDATE: Senatorii Comisiei pentru transporturi și energie au avizat luni negativ cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis privind Codul fiscal.

"După discuții cu reprezentanții Ministerului Finanțelor și după analizarea solicitării președintelui României privind Codul fiscal, am decis, cu majoritate de voturi, să dăm aviz negativ la solicitarea de reexaminare a președintelui Iohannis. Am considerat că în ceea ce privește Comisia de transporturi și energie nu sunt elemente care să conducă la o modificare a punctului nostru de vedere, respectiv susținerea cu amendamente a Codului fiscal. Cu alte cuvinte, ar trebui retrimis președintelui pentru promulgare în forma aprobată de Parlament", a afirmat președintele Comisiei de transporturi, Mihai Fifor, potrivit Agerpres.

El a precizat că din partea Ministerului de Finanțe și a Guvernului "nu a venit o susținere a acestei solicitări a președintelui", motiv pentru care comisia rămâne "la poziția inițială".

Avizul Comisiei este consultativ, plenul Senatului urmând să analizeze luni cererea de de reexaminare a Codului fiscal.

Citeşte şi: Victor Ponta, zece întrebări pentru partidele politice înaintea sesiunii extraordinare a Parlamentului

Comisiile s-au reunit în această dimineaţă pentru a lua în discuţie cererea de reexaminare, raportul urmând să fie întocmit de Comisia de buget, care aşteaptă însă şi un punct de vedere al juriştilor referitor la procedură.

Astfel, de la ora 9.00 s-a întrunit Comisia pentru transporturi şi de la 9.45 Comisia economică, ambele pentru aviz. Tot de la ora 9.00 se întruneşte şi Comisa juridică, sesizată pentru a emite un aviz referitor la procedură.

Comisia de buget, care se întruneşte de la ora 10.00 pentru raportul de fond, aşteaptă părerile juriştilor referitor la procedură.

Preşedintele Comisiei de buget a menţionat că există o înţelegere între partide referitor la modificări, dar aceste modifiări pot fi făcute doar prin amendamente.

Propunerile în acest sens urmează să fie dezbătute în comisiile de specialitate ale Senatului, şedinţa de plen fiind programată să înceapă la ora 15.00.

Parlamentul dezbate în această săptămână, în sesiune extraordinară, reexaminarea proiectului noului Cod fiscal, Senatul fiind prima Cameră convocată să ia în discuţie solicitarea preşedintelui, Camera Deputaţilor, for legislativ decizional, urmând să se reunească după ce Senatul se va fi pronunţat.

Sesiunea extradordinară a Legislativului a fost precedată de discuţii tehnice privind Codul fiscal între reprezentanţii partidelor, la finalul întâlnirii de joi fiind anunţată propunerea de scădere a TVA în trepte, respectiv 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017. În urma consultărilor s-a decis şi ca eliminarea supraaccizei la carburanţi să fie amânată până la 1 ianuarie 2017.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ