Păunescu (CSALB): Procedura de soluţionare alternativă a litigiilor este gratuită pentru consumator şi limitată la 90 de zile

| 29 mar, 16:10

Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB) reprezintă o soluţie viabilă de restabilire a echilibrului dintre consumatori şi instituţiile financiar-bancare, pentru consumatori procedura fiind gratuită şi limitată în timp la 90 de zile, susţine Alexandru Păunescu, membru în Colegiul de Coordonare a Centrului.

"De ce este nevoie de acest Centru de Soluţionare Alternativă? Contextul în care ne aflăm, particularizat de neîncrederea consumatorilor în serviciile financiar bancare şi de existenţa unui mare număr de litigii pe rolul instanţelor de judecată. Din aceste motive, Centrul a fost văzut ca o variantă de restabilire a echilibrului dintre consumatori şi instituţiile financiar bancare, ca o soluţie viabilă de diminuare a costurilor legate de soluţionarea acestor litigii în instanţă. Aceste costuri derivă din perioadele lungi necesare soluţionării în instanţă, de interpretările neunitare ale instanţelor pe aceleaşi speţe şi din soluţiile impredictibile date de instanţe. Din perspectiva relaţiei dintre consumator şi Centru, beneficiile soluţionării alternative sunt certe: procedurile se declanşează la inţiativa consumatorilor, sunt gratuite şi durează mult mai puţin în comparaţie cu soluţionarea unui litigiu clasic în instanţă", a declarat, marţi, Păunescu, la conferinţa de prezentare a Centrului. 

Potrivit acestuia, de soluţionarea propriu-zisă a litigiilor se vor ocupa conciliatorii, selectaţi pe baza unor criterii prevăzute în ordonanţa de înfiinţare a Centrului şi după o metodologie stabilită de conducerea entităţii, respectiv de Colegiul de Coordonare a Centrului. 

Finanţarea Centrului este asigurată de instituţiile financiar-bancare, suma stabilită în prezent fiind de 600.000 de euro pe an, însă conciliatorii nu vor fi plătiţi direct de bănci, ci vor fi remuneraţi prin intermediul Centrului, indiferent de soluţia dată, în favoarea clientului sau a băncii, mai spune Păunescu. El a precizat că aceşti conciliatori sunt independenţi în relaţia cu instituţia financiară. 

Referitor la cota cu care va contribui fiecare instituţie la bugetul Centrului, aceasta va fi stabilită în funcţie de "cota de piaţă pe retail a băncii şi de numărul de litigii" pe care banca le are în derulare cu consumatorii, a adăugat Alexandru Păunescu. 

În prezent, Centrul are în soluţionare cinci dosare, iar cei interesaţi pot obţine informaţii cu privire la procedură de pe site-ul entităţii. În perioada următoare vor fi derulate mai multe operaţiuni pentru popularizarea acestui centru, băncile fiind obligate prin ordonanţă să informeze clienţii cu privire la existenţa acestui organism. 

Deocamdată, sunt acreditaţi pentru soluţionarea unor astfel de litigii 12 conciliatori, aceştia fiind consideraţi suficienţi pentru moment, având în vedere că, potrivit estimărilor, un conciliator poate gestiona 10 dosare pe lună. 

Referitor la procedura efectivă de transmitere a reclamaţiilor, aceasta se va derula preponderent prin mijloace electronice, dar se ia în calcul inclusiv deplasarea conciliatorului la domiciliul reclamantului, în cazul în care acesta este din provincie. În plus, potrivit lui Păunescu, "litigiul poate fi soluţionat chiar fără prezenţa părţilor". 

Clientul nemulţumit trebuie să ştie că se poate adresa acestui centru doar după ce poate face dovada că a încercat soluţionarea amiabilă cu banca. Această dovadă poate să constea într-un e-mail primit de la bancă sau în cererea depusă la bancă, având număr de înregistrare, la care nu s-a primit răspuns într-un termen "rezonabil". 

Totodată, consumatorii mai trebuie să ştie că nu sunt acceptate reclamaţiile care presupun o sumă mai mică de 1.000 de lei şi nici cele de rea-credinţă, care pot bloca activitatea Centrului. 

Centrul SAL este condus de un Colegiu de Coordonare format din cinci membri, câte unul de la BNR, ANPC, ARB şi asociaţiile de consumatori, iar unul independent, ales de ceilalţi patru. 

Referitor la faptul că membrul independent, care deţine şi funcţia de preşedinte al Colegiului în prezent, are o vastă experienţă în domeniul bancar, Alexandru Păunescu a explicat că în cadrul Colegiului era nevoie de oameni cu expertiză, care să aibă cunoştinţe financiare, dar a precizat că membrii Colegiului nu se vor ocupa de soluţionarea litigiilor, ci vor asigura doar infrastructura necesară procedurilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ