PDL face campanie pro-bono pentru USL?

| 24 mai, 2013

Laboratoarele strategice ale PDL par în continuare lovite de un virus incurabil: lurcrează pentru adversari și nu pentru propria formațiune.

Acuzată că este complet lipsită de viziune strategică și că PDL face figurație în locul unei opoziții serioase, conducerea democrat-liberală a sărit în sus de fericire când Parlamentul a respins prin vot Constituția lui Băsescu. Drept urmare, a decis să speculeze la maximum momentul pentru a scoate partidul din amorţire și să facă uitate problemele interne cu care se confruntă formațiunea democrat-liberală.

Numai că laboratoarele strategice ale PDL par în continuare lovite de un virus incurabil: lurcrează pentru adversari și nu pentru propria formațiune.

De la bun început trebuie spus că ideea care a clocit în mintea portocalie nu este nouă. „Lista rușinii” cu care PDL-iștii vor să îi pârască în fața electoratului pe parlamentarii care au îndrăznit să voteze împotriva Constituției lui Băsescu nu face decât să reia faimoasa strategie „322”, de care actualul președinte s-a servit la primul referendum de suspendare. Ceea ce arată că, deși încearcă să scoată partidul de sub influența lui Băsescu, PDL nu poate respira fără masca de oxigen de la Cotroceni.

Dar și, mai grav, „lista” în discuție păcătuiește sub aspectul logicii celei mai elementare.

Și asta pentru că mesajul principal pe care îl transmite este acela că USL-iștii i s-au opus lui Traian Băsescu. Ceea ce în ochii milioanelor de români care au optat pentru demiterea președintelui la referendumul din vara trecută și care au votat pentru USL la alegerile parlamentare este lăudabil.

Mai mult, demersul PDL vine exact la țanc! Adică exact în momentul când, conform teoriei, USL ar fi trebuit să iasă din „luna de miere” de care beneficiază orice formațiune câștigătoare a alegerilor. Nici dacă s-ar fi străduit să inventeze o asemenea pleaşcă, useliştii nu ar fi reuşit o operaţiune mai de succes decât cea iniţiată de PDL.

Chiar dacă în contextul pactului de colaborare instituțională, președintele a început să mai recupereze în sondaje, Traian Băsescu rămâne un personaj puternic detestat. Iar PDL nu face decât să spună românilor că USL se luptă în continuare cu Traian Băsescu. Adică, poezie pură pentru urechile useliştilor de la alegeri.

Mai mult, demersul PDL este centrat pe ideea de Constituție, iar nu, cum ar fi fost firesc, pe ideea reducerii numărului de parlamentari la 300 sau pe trecerea la un legislativ unicameral. Această ambiguitate știrbește semnificativ din forța mesajului.

Concluzia este că noua găselniță a lui Vasile Blaga şi compania are toate ingredientele unei campanii pro-bono în favoarea USL. Iar USL nu poate decât să le mulțumească PDL-iștilor și să spere că vor mai repeta isprava și cu alte ocazii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ