Pedeapsă la Academia Infractorilor Români: I-a pus pistolul în genunchi pentru că şi-a accesat contul de Facebook

| 24 apr, 20:01

Antrenamentul membrilor grupării 'Academia Infractorilor Români' era unul extrem de riguros, iar liderul Marin Adrian Botez era cel care explica regulile grupării, aplica sancţiunile şi stabilea rangul şi poziţia fiecărui nou recrut, se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă a celor 14 persoane reţinute în dosarul hoţilor de bijuterii care dădeau spargeri la magazine de lux din UE.

"Nimeni nu putea vorbi neîntrebat ori să pună întrebări. Am văzut cum Alin a întrebat ceva de o maşină şi în prezenţa tuturor Adrian zis 'Ţâţă' l-a bătut. La fel, Vartic a fost lovit cu pumnii şi picioarele de 'Ţâţă', care avea nişte bocanci speciali cu vârf din metal, apoi a fost aşezat pe un scaun şi i s-a pus pistolul în genunchi de către Adrian întrucât nu respectase una dintre reguli, anume îşi accesase contul de Facebook, fapt ce era interzis, întrucât el ne spunea mereu prin ce metode puteam fi urmăriţi, conectaţi unii de alţii şi prinşi", este declaraţia unui membru al grupării, transmite Agerpres.

În continuare, el povesteşte că "programul tuturor era unul de tip militar, era dată scularea ca la armată, apoi timp de 15-20 de minute aveam înviorarea, respectiv eram puşi să facem mişcare, flotări, genuflexiuni etc. dar nu aveam voie să ieşim afară, totul se executa înăuntru. Nu aveam voie să ieşim din casă, nici măcar în curte, 'Ţâţă' având cheile, iar cei mai vechi fiind de pază noaptea, căci ei dormeau ziua".

Potrivit sursei citate, Adrian Botez făcea şedinţe şi explica membrilor grupării ce trebuie să facă, cum să acţioneze, comiterea infracţiunilor, spunându-le cam cum anume se derulează totul, de la momentul în care se ajungea la destinaţie până la momentul de după comiterea faptelor.

"Din acest motiv trebuia să fim antrenaţi fizic, ne punea să alergăm, să sărim gardul de la vilă pentru a fi pregătiţi cu asemenea obstacole, dar mai făceam şi diverse treburi în casă, curăţenie, mâncare etc. După un timp de la intrarea în casă, 'Ţâţă' m-a întrebat amănunte despre familia mea, ştia unde locuiesc, de asta mi-a fost şi frică să vorbesc cu poliţia despre el şi gruparea sa. Am fost şi agresat fizic de 'Ţâţă' în perioada cât am fost cazat la el, pentru că nu respectasem una din regulile impuse. Pregătirea nu era numai fizică, era şi psihică, pentru anchetă, urma dacă eram prinşi să susţinem că avem alte identităţi (unii chiar aveau şi buletine false), să nu vorbim cu poliţia, să nu trădăm colegii", a mai declarat membrul citat.

Regulile erau foarte bine stabilite, nu era permis să aibă telefoane mobile, unul singur care era şi şef de grup, doar acesta putea ţine legătura cu liderul, nu aveau voie să părăsească tabăra singuri, să fie îmbrăcaţi în timpul spargerii în haine negre, fără dungi sau semne distinctive.

După pătrunderea în magazin, unul dintre cei intraţi spărgea vitrinele unde se aflau bijuteriile cu ciocane şi baroase, apoi un altul introducea la grămadă bijuteriile din vitrine în genţi sau rucsacuri, iar în cel mai scurt timp se părăsea locul faptei, iar dacă era loc şi nici un incident, grupul fugea pe o direcţie prestabilită, toţi deodată, pe drum debarasându-se de hainele pe care le avuseseră la faptă, se schimba fiecare, iar cel care avea asupra sa prada o ascundea.

"Este de notorietate atât în Piatra Neamţ, cât şi în localităţile limitrofe, că cei recrutaţi de gruparea lui 'Ţâţă', sunt tineri care au o educaţie precară, provin din familii fără posibilităţi materiale sau financiare, şi pe care îi atrag în cadrul reţelei sub promisiunea obţinerii unor venituri mari într-un timp foarte scurt. Tinerii respectivi sunt iniţial remarcaţi de persoane de încredere din cadrul grupului, autointitulaţi 'locotenenţi' ai lui 'Ţâţă', sunt atraşi şi convinşi să se alăture grupării şi să execute ordinele 'locotenenţilor' prin oferirea unor autoturisme scumpe pentru a le conduce, prin oferirea unor sume de bani şi chiar prin oferirea serviciilor sexuale ale unor tinere prostituate de lux", se mai arată în referat.

Potrivit sursei citate, tinerii erau conduşi ulterior în condiţii de anonimat, respectiv li se acoperea faţa pentru a nu vedea unde anume ajung, în diverse tabere de pregătire (o asemenea tabără aflându-se pe raza municipiului Bucureşti), testaţi, antrenaţi, instruiţi şi, ulterior, puşi să depună un jurământ de credinţă faţă de lider şi grupare.

Odată primiţi în cadrul organizaţiei criminale, tinerii respectivi erau trimişi în străinătate, fără să cunoască în ce ţări anume, unde, sub conducerea unor şefi de grup, comiteau infracţiuni, respectiv jafuri la diverse magazine de bijuterii şi ceasuri scumpe.

"În susţinerea celor reţinute urmând să avem în vedere şi 'înscrisul olograf' găsit asupra inculpatului Marin Adrian Botez cu ocazia prinderii sale din data de 16 ianuarie 2015 în hotelul Onix din Cluj Napoca, din care rezultă că a identificat regulile ce nu au fost respectate în cazul jafului comis în data de 1 decembrie 2014, de la Orologeria Pisa din Milano, fapt ce a dus la prinderea şi arestarea lui Mădălin Daniel Mocanu: '1. S-a scăpat pe gang: sapă, mănuşi; 2. Nu s-a ascultat de plan pe unde trebuia sa fugim (...); 3. S-a mers cu taxi, metrou; 4. S-a ieşit din faptă neordonaţi; 5. Nu s-au pus cagulele la timp (...); 6. Nu s-a dat fapta la ora potrivită; 7. Ciocanele trebuie sa fie mai grele; (...) 13. S-a lăsat cagula în parc la un loc cu trening şi topor etc.", precizează documentul citat.

Procurorii au dispus reţinerea a 14 membri ai grupării specializate în furturi din magazine de lux din mai multe state, au declarat vineri dimineaţă, reprezentanţi ai DIICOT. Cei 14 au fost prezentaţi vineri Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În dosar, în cazul altor trei persoane anchetatorii au dispus cercetarea sub control judiciar, iar faţă de liderul reţelei - Adrian Botez - s-a pus în mişcare acţiunea penală, el fiind deja condamnat şi aflat în penitenciar pentru că a încercat să-l asasineze pe Dumitru Mironescu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ