Pentru ce avem un minister de Finanțe?

| 31 oct, 2013

După dezinformarea apărută săptămâna trecută privind intenția cabinetului, între timp vehement dezmințită, de a crește cota unică și a reduce TVA-ul la 22%, și după ce au fost făcute publice datele privind nivelul de colectare nesatisfăcător al veniturilor, dezbaterea privind politicile fiscal-bugetare a ocupat în mod firesc un loc central pe agenda media.

Cu toate că s-au dovedit a fi extrem de grăbiți să își manifeste opoziția față de o posibilă majorare a taxelor, în loc să dezmintă informațiile eronate apărute în presă, liberalii și-au pierdut însă elanul când a venit vorba să explice publicului cum s-a ajuns în situația ca la buget să colectate cu peste 3 miliarde de lei sub suma prognozată inițial. Deși combaterea evaziunii fiscale intră în fișa postului pentru Daniel Chițoiu, ministrul liberal al Finanțelor s-a făcut la propriu că plouă în acest ultime zile când toată lumea discută despre cum fură evazioniștii banii de la școli, spitale sau infrastructură, sau despre ce trebuie făcut pentru a stăvili fenomenul evaziunii fiscale.

La fel de tăcut a fost ministrul de Finanțe și în ceea ce privește modul în care cabinetul preconizează să asigure încadrarea deficitului bugetar pentru anul viitor sub limita de 3%. Deși o serie de ”analiști” binevoitori au lansat ipoteze dintre cele mai apocaliptice privind impunerea unor noi taxe și impozite, Daniel Chițoiu nu a avut nici măcar o singură ieșire publică în care să explice ce și cum plănuiește cabinetul să facă în domeniul fiscal, cu toate că, și de această dată, era vorba despre o politică aflată în directa coordonare a ministerului pe care îl conduce.

Din fericire, tăcerea lui Chițoiu a fost suplinită. Am avut astfel o serie de intervenții clarificatoare din partea primului ministru, Victor Ponta, dar și din partea ministrului Bugetului, Liviu Voinea.

Astfel, într-un interviu acordat recent ziarului Gândul, Liviu Voinea a făcut lumină în ceea ce privește viziunea fiscală pe care se întemeiază construcția bugetară pentru anul viitor. Astfel, ministrul Bugetului a precizat în mod clar că scenariul luat în calcul de executiv nu vizează în niciun caz impunerea de noi taxe și impozite. "Scenariul de bază nu cuprinde în acest moment o creştere de taxe care afectează salariul de bază. Dar în scenariul de bază există un gol între venituri şi cheltuieli care trebuie umplut. Trebuie luate măsuri, dar preferăm măsuri de natura eliminării excepţiilor care sunt în codul fiscal. Sunt mulţi care sunt exceptaţi", a declarat Liviu Voinea. De asemenea, ministrul a contrazis și informațiile care dădeau ca sigură majorarea cu 10 eurocenți la litru a accizei pe combustibil, precizând în schimb că se ia în calcul renunțarea la calculul funcție de cotația leului la 1 octombrie.

Trăgând linie sub declarațiile ministrului Voinea, putem constata că acesta a suplinit cu brio  dezinteresul manifestat de către colegul său de cabinet în a clarifica o serie de teme care intră în directa responsabilitate a Finanțelor.  Iar în aceste condiții, este legitim să ne întrebăm la ce mai servește să avem un ministru dedicat acestui domeniu, dacă treaba sa este făcută de colegii de cabinet.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
31 oct, 2013
cantautor
parca erau o echipa,cu un prim ministru...
primul ministru are decizia finala...
i se pot imputa esecurile si lauda deciziile..
decizii,de care el se fereste cu indemanare...
si cand este obligat sa le ia,le ia gresit sau neconstitutionale(vezi OG cu pensiile,codul insolventei,proiect RM etc)
31 oct, 2013
rad_de_prosti
ca sa se mire cacaciosii ca tine
prostancii lui guita sebi, penalul lui ponta
31 oct, 2013
gigi
ba dobitocule, ai idee ca de BUGET raspunde Voinea, retardule ?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ