PERCHEZIȚII în Călărași: sunt cercetate persoane care fac trafic cu telefoane mobile

| 20 iul, 12:46

Poliţiştii de la Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR, sub coordonarea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Bucureşti, efectuează luni percheziţii domiciliare pe raza judeţul Călăraşi, la locuinţele unor persoane acuzate că au înşelat o companie de telefonie mobilă, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al IGPR, poliţiştii vor pune în aplicare mandate de aducere emise pe numele a 18 persoane.

Cei în cauză sunt bănuiţi că, folosind datele unor persoane care aplicau pentru contracte de muncă în străinătate, ar fi creat conturi de utilizator online pe o platformă de telefonie şi ar fi încheiat abonamente în urma cărora beneficiau de preţuri promoţionale pentru telefoane mobile de ultimă generaţie.

Din primele cercetări a reieşit că, în perioada noiembrie 2014 - iunie 2015, membrii grupării au obţinut 55 de terminale mobile şi un număr similar de abonamente aferente de furnizare a serviciilor telefonice.

Pentru derularea activităţilor ilicite, aceştia ar fi indus în eroare reprezentanţii unei companii de telefonie prin accesarea fără drept a sistemului informatic al acesteia, respectiv a conturilor de utilizator ale mai multor persoane.

Profitând de o ofertă comercială ce consta în posibilitatea persoanelor interesate de a intra în posesia unui terminal mobil de ultimă generaţie la un preţ promoţional, sub condiţia încheierii unui abonament, cei în cauză ar fi desfăşurat mai multe activităţi ilicite.

Astfel, pentru obţinerea telefoanelor, erau parcurse mai multe etape, respectiv substituirea persoanei interesate, lansarea unei comenzi ce prezenta aparenţa că provine de la aceasta, urmată de intrarea în posesia terminalului mobil comandat şi a cartelei telefonice aferente.

Pentru a intra în legătură cu persoanele care urmau să fie substituite, cei în cauză postau pe internet oferte de muncă în străinătate.

După primirea CV-urilor persoanelor interesate, solicitau copii ale actelor de identitate în vederea încheierii contractelor de muncă.

Ulterior, pretinzând că sunt persoanele a căror identitate şi-o declinau în mod nereal, membrii grupării au accesat fără drept sistemul informatic al companiei de telefonie şi ar fi creat conturi de utilizator în aplicaţia online pusă la dispoziţia clienţilor.

De asemenea, pentru conturile deja existente, ei au solicitat resetarea parolelor aferente. Ulterior, ar fi lansat comenzi online pentru abonamente noi de telefonie mobilă şi terminale mobile de ultimă generaţie la preţuri promoţionale.

Aparatura telefonică era furnizată prin intermediul angajaţilor unui serviciu de curierat rapid, existând indicii că aceştia s-ar fi aflat în legătură infracţională cu cei care lansau comenzile.

Astfel, angajaţii respectivi au predat membrilor grupării terminalele mobile la alte adrese de livrare decât cele de facturare existente în baza de date a companiei de telefonie şi fără a proceda la identificarea persoanelor care le preluau.

Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat un prejudiciu de 11.592 lei, respectiv 30.000 euro, echivalentul a 55 de terminale mobile şi a unui număr similar de abonamente de furnizare a serviciilor de telefonie mobilă aferentă.

Trei persoane, doi bărbaţi şi o femeie, toţi din judeţul Călăraşi, sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, constituire a unui grup infracţional organizat şi acces ilegal la un sistem informatic.

La acţiune participă 30 de poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, Institutului Naţional de Criminalistică, IPJ Prahova, IPJ Giurgiu şi IPJ Călăraşi.

De asemenea, pentru efectuarea activităţilor operative echipele de poliţie sunt sprijinite de Brigadă Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ