UPDATE Senatorul Bădălău şi procurorul Angela Nicolae, implicaţi în dosarul de evaziune. Primele reacţii

| 28 oct, 2013

Senatorul PSD Niculae Bădălău şi procurorul - şef de birou de la Parchetul General Angela Nicolae sunt cele două nume implicate în dosarul privind activitatea infracţională a peste 100 de societăţi comerciale româneşti şi străine, în care prejudiciul este de peste 50 de milioane euro. Politicianul spune că nu are nicio legătură cu acest caz. Pentru prima oară în ultimii 23 de ani se fac percheziţii la Parchetul General.

În cursul dimineţii de luni au avut loc 160 de percheziții la sediile unor firme și locuințe din București și din județele Prahova, Giurgiu, Arad, Călărași și Ialomița, într-o cauză penală complexă privind infracțiuni de corupție și evaziune fiscală care implică un număr mare de persoane constituite într-un grup infracțional organizat. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat percheziţia domiciliară şi a biroului, precum şi reţinerea şi arestarea preventivă a Angelei - Eugenia Nicolae - procuror şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe - altele decât PHARE din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În acest dosar este vizat senatorul Nicolae Bădălău, acesta fiind suspectat că ar fi făcut parte din palierul de protecţie a grupării de evaziune fiscală.

'În şedinţa de duminică, Secţia pentru procurori a CSM a încuviinţat - în temeiul art. 42 alin. (2) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată, raportat la art. 95 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată - percheziţia domiciliară şi a biroului, precum şi reţinerea şi arestarea preventivă a învinuitei Angela - Eugenia Nicolae - procuror şef al Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe - altele decât PHARE din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Solicitarea de încuviinţare a percheziţiei, reţinerii şi arestării preventive a fost prezentată Secţiei pentru procurori a CSM de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie, pentru infracţiuni aflate în competenţa acesteia', se arată într-un comunicat al CSM transmis luni presei.

Direcţia Naţională Anticorupţie informează că a solicitat CSM autorizarea efectuării unor percheziţii domiciliare în cazul unui procuror cu funcţie de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - şef birou - în dosarul privind activitatea infracţională a peste 100 de societăţi comerciale româneşti şi străine, în care prejudiciul este de peste 50 de milioane de euro.

Procurorul în cauză este suspectat în legătură cu infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată în favoarea unor reprezentanţi ai societăţilor comerciale cercetate pentru evaziune fiscală.

Senatorul Bădălău susţine că nu este implicat în acest dosar. „Toți suntem egali în fața legii și o să merg să explic. Nu știu despre ce este vorba, dacă o să fiu citat, o să dau declarații ca orice cetățean”, a declarat Bădălău pentru Digi24.

Aștept să fiu citat. Aștept să merg să dau explicații. Voi răspunde la absolut orice mă întreabă domnul procuror. Nu mi-am pregătit apărarea pentru că nu știu despre ce e vorba. Când voi ști despre ce acuzații mi se aduc, o să dau și explicațiile de vigoare”, a adăugat acesta. Bădălău susţine că acum a auzit pentru prima oară de procurorul Nicolae. E prima oară când aud numele ăsta. Am memorie, nu o cunosc pe doamna”, a afirmat acesta, conform Digi24.

Bădălău s-a prezentat luni la sediul irecţiei Naţionale Anticorupţie unde a declarat din nou că nu ştie nimic despre acuzaţiile care i se aduc şi că are mulţi prieteni, însă nu ştie ca aceştia să aibă activităţi ilegale. Senatorul mai spus că urmează să discute cu procurorii şi va oferi mai multe informaţii în legătură cu acest caz la plecarea de la DNA.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat că este mâhnit şi că nu este o situaţie plăcută, referitor la implicarea procurorului Nicolae în acest caz. 'Personal, ca şi conducător de instituţie, sunt mâhnit, nu este o situaţie plăcută, îmi pare foarte rău', a afirmat Niţu la plecarea de la CSM.


Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat luni că sunt şi alte persoane cu funcţii importante implicate în dosarul în care se fac peste 160 de percheziţii şi în care prejudiciul este de peste 50 de milioane de euro.

'Da, sunt şi alte persoane cu funcţii importante, dar detalii vor putea fi oferite tot după ce se termină activităţile procedurale', a afirmat Kovesi la plecare de la sediul CSM.

Întrebată în legătură cu implicarea unui senator în acest dosar, şefa DNA a răspuns: 'Pentru persoane care deţin calităţi speciale şi care sunt implicate în acest dosar nu pot să vă fac public niciun fel de informaţii până în momentul audierii şi aducerii la cunoştinţă a învinuirii'.

Ea a reiterat că procurorii DNA efectuează luni peste 160 de percheziţii într-o cauză complexă, care vizează acţiunile comerciale desfăşurate de peste 100 de firme româneşti şi străine.

'Se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de constituire într-un grup organizat, corupţie, evaziune fiscală. Printre persoanele cercetate se află administratori de firme, avocaţi, angajaţi ai MFP, precum şi alte persoane. Vor fi aduse la audieri 80 de persoane, din care aproximativ 50 vor fi puse sub învinuire şi li se va aduce la cunoştinţă învinuirea. Prejudiciul estimat în cauză este de peste 50 de milioane de euro. S-au dispus măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului. O parte din bunuri vor fi identificate astăzi cu ocazia percheziţiilor', a precizat Kovesi.

La acţiune, procurorii sunt sprijiniţi de angajaţi ai Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, Inspectoratului General al Poliţiei Romane şi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi de ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ