PERCHEZIŢII la cel mai bogat român: Ioan Niculae e cercetat într-un nou dosar. A fost turnat de Dorin Cocoş

| 23 iul, 08:18

Procurorii DNA efectuează joi percheziţii la reşedinţa omului de afaceri Ioan Niculae, dar şi la sediul SC Interagro.

UPDATE 10:12  Dorin Cocoş ar fi denunţat că Ioan Niculae i-ar fi cerut sprijinul pentru influenţarea unor demnitari/funcţionari

Dorin Cocoş ar fi susţinut, într-un denunţ la DNA, că, în perioada 2008 - 2009, Ioan Niculae, pentru a obţine subvenţii necesare derulării activităţii firmei sale, i-ar fi cerut sprijin pentru influenţarea unor funcţionari publici şi demnitari, au declarat surse judiciare. 

Sursele au explicat că, în paralel cu urmărirea penală în cauza de evaziune fiscală şi spălare de bani, au rezultat şi alte aspecte infracţionale similare care au fost conexate la acest dosar în care se fac percheziţii la omul de afaceri Ioan Niculae. 

Aceleaşi surse au precizat că Dorin Cocoş ar fi arătat în denunţul formulat că Niculae i-ar fi cerut sprijin ca aceasta să realizeze influenţe asupra unor funcţionari publici şi demnitari, ce activau în diferite instituţii publice, în vederea elaborării unei Hotărâri de Guvern prin care să fie acordate subvenţii pentru îngrăşăminte din producţia internă, ceea ce ar fi condus la subvenţionarea indirectă a combinatelor controlate de acesta, care produceau la acel moment circa 90% din producţia de îngrăşăminte. 

Potrivit surselor citate, Cocoş ar fi urmat să fie recompensat financiar pentru aceste demersuri cu suma de 1.000.000 euro.

 

În cadrul investigaţiei, sunt cercetate locuinţa şi firmele celui mai bogat român, Ioan Niculae, care se află deja în spatele gratiilor. Astfel, el este cercetat într-un nou dosar, unde se estimează un prejudiciu de câteva milioane de euro.

Potrivit surselor citate, în acest caz ar fi vorba de un prejudiciu de peste 2 milioane euro. Sursele judiciare au arătat că au loc percheziţii la domiciliul lui Ioan Niculae, din Zimnicea, la reşedinţa acestuia denumită generic ''Domeniul Făţana'' (casă de vânătoare) din apropiere de Zimnicea, la reşedinţa din Buşteni, la fostul domiciliu al omului de afaceri, care aparţine în prezent Adinei Elena Niculae, din sectorul 1 Bucureşti, precum şi la sediul şi punctul de lucru declarate de SC Intervitt SRL - Zimnicea, sediul SC Interagro SA din Capitală, la punctul de lucru şi la sediul aceleiaşi firme din Zimnicea. 

DNA a anunţat că procurorii efectuează joi percheziţii domiciliare în 11 locaţii situate în municipiul Bucureşti şi în judeţele Teleorman şi Prahova într-un dosar privind fapte de corupţie şi economice.

Citeste si: Fostul şef CFR Mihai Necolaiciuc, plasat sub CONTROL JUDICIAR

"Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi economice (evaziune fiscală şi spălare de bani), comise în perioada 2008 - 2009. În cursul zilei de 23 iulie, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 11 locaţii situate în municipiul Bucureşti şi în judeţele Teleorman şi Prahova, reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice", se arată într-un comunicat al DNA.

Ancheta DNA în cazul omului de afaceri Ioan Niculae vizează cercetarea unor aspecte infracţionale semnalate de ANAF referitoare la tranzacţiile comerciale dintre SC Interagro SA şi SC Libarom Agri SRL privind materiale de promovare prin presa scrisă, machete publicitare, materiale promo, imprimare, au declarat surse judiciare.

Potrivit surselor citate, cauza s-a constituit urmare a sesizării formulate de ANAF - Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, prin care semnala aspecte constatate în urma inspecţiei la firma Interagro vizând tranzacţiile comerciale derulate pe circuitul SC Interagro - Libarom Agri SRL şi SC Interagro SA - SC Insomar Cercetări şi Marketing Politic SRL, cercetări referitoare la infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani. 

Relaţionarea dintre Interagro şi Insomar a făcut deja obiectul unui dosar în care s-a pronunţat o hotărâre de condamnare. 

Sursele au precizat că, referitor la societăţile Interagro - Libarom Agri, în Raportul de Inspecţie Fiscală nr. 64.144/17.12.2012, se arată că în perioada 2008 - 2009 între cele două firme s-au desfăşurat mai multe tranzacţii comerciale în baza contractului ce avea ca obiect ''realizarea, prelucrarea şi implementarea de către prestator a unor materiale de promovare (prin presa scrisa, machete publicitare, materiale promo, imprimare) şi plasarea acestora pe suporturi media''. 

Aceleaşi surse au menţionat că se prevedea că Interagro va achita cu titlul de onorariu 10 milioane euro. 

În baza acestui contract, Libarom a emis către Interagro facturi în valoare totală de 43.131.000 RON, iar în perioada august 2008 - mai 2009 au fost întocmite mai multe procese verbale între cele două firme, prin care se atesta scriptic îndeplinirea obligaţiilor asumate prin contract, au mai explicat sursele.

Citeste si: Un  fotbalist IMPORTANT din România, audiat de DNA

Conform surselor, Interagro nu justifică prin documente că serviciile au fost executate, lipsind dovezile privind executarea contractului, şi ar fi înregistrat în evidenţa contabilă, prin nerespectarea reglementărilor, cheltuieli deductibile în suma totala de 36.245.000 RON emise de Libarom Agri SRL. 

Procurorii DNA efectuează joi percheziţii la reşedinţa omului de afaceri Ioan Niculae, dar şi la sediul SC Interagro, în acest caz fiind vorba de un prejudiciu de peste 2 milioane euro.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Omul de afaceri Ioan Niculae se află în închisoare după ce în aprilie a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare în dosarul "Mită la PSD".

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 iul, 12:48
Victor Monta
desi se numeste Cocos,"cotcodaceste "bine...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ