Petrom şi Exxon vor investi un miliard de dolari în Marea Neagră doar în etapa de explorare

| 06 noi, 2013

Etapa de explorare a zăcămintelor de gaze din Marea Neagră va necesita investiţii de aproape un miliard de dolari, a declarat, miercuri, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, prezentă la o conferinţă pe teme energetice.

Petrom explorează alături de americanii de la Exxon Mobil perimetrul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră.

'Noi sperăm ca producţia să înceapă la sfârşitul acestui deceniu. Este destul de greu să vorbeşti de ceva unde ai pus o singură picătură. Avem doar o singură sondă, iar incertitudinile şi riscurile sunt încă mari. Doar etapa de explorare este extrem de costisitoare; vorbim de aproape un miliard de dolari. Pentru a lua decizia de dezvoltare, trebuie să avem înţelegerea cadrului fiscal', a precizat Mariana Gheorghe, referindu-se la valoarea redevenţelor care vor fi aplicate pentru producţia de petrol şi gaze după anul 2014.

Ea a adăugat că au început deja discuţiile cu autorităţile statului pe această temă.

'Am început discuţiile cu autorităţile despre ce înseamnă piaţa de ţiţei şi gaze', a precizat şeful Petrom.

Potrivit legislaţiei din domeniul petrolier, redevenţele din acest sector nu pot fi modificate până la finele anului 2014.

Petrom şi ExxonMobil explorează perimetrul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde o primă sondă de explorare a relevat, în 2012, posibile zăcăminte între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze. La consumul actual al ţării, acestea ar putea acoperi consumul integral de gaze al României timp de şase ani.

În prezent, România importă din Rusia 25% din necesarul de gaze.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ