Piaţa agroalimentară intră în normalitate - produsele fără E-uri vor fi marcate special

| 16 feb, 2014

Un studiu realizat la începutul acestui an de către cei de la Certified E-Friendly Food (CEFF) România, arată că doar 14% dintre respondenţi cunosc cu adevărat diferenţa între tipurile de E-uri prezente în alimentele de la raft. Practic nouă din zece români declară că le este greu să înţeleagă înscrisul de pe etichetele produselor alimentare.

Mulţi dintre noi citim cu atenţie etichetele produselor alimentare în speranţa de a ne feri de cele care conţin multe temutele E-uri, dar câţi dintre noi înţelegem cu adevărat mesajele înscrise pe ambalaj ?

Un studiu realizat la începutul acestui an de către cei de la Certified E-Friendly Food (CEFF) România, arată că doar 14% dintre respondenţi cunosc cu adevărat diferenţa între tipurile de E-uri prezente în alimentele de la raft. Practic nouă din zece români declară că le este greu să înţeleagă înscrisul de pe etichetele produselor alimentare.

În cadrul aceluiaşi studiu, jumătate dintre cei cei chestionaţi au afirmat că prezenţa unui element vizual sub forma unei ştampile sau a unei mărci i-ar ajută să identifice alimentele mai sănătoase. Totodată, 69% ar avea încredere într-o instituţie specializată, independentă, care să ofere ajutor în înţelegerea informaţiilor de pe etichetele alimentare.

Întâmplător sau nu, instituţia există, CEFF fiind o marcă înregistrată la nivelul Uniunii Europene care atestă faptul că produsele alimentare inscripţionate cu acest logo nu conţin conservanţi, îndulcitori, coloranţi artificiali sau glutamați cu potenţial periculos sau controversaţi.

După Cehia, Slovacia şi Polonia, marca CEFF – Certified E-Friendly Food a fost lansată săptămâna aceasta şi în România, venind în ajutorul consumatorilor români care au dificultăţi în interpretarea listelor de ingrediente dar mai ales în recunoaşterea conţinutului de aditivi alimentari din produsele comercializate.

În acest fel, ştampila CEFF urmează a fi aplicată doar produselor care nu conţin niciun aditiv dintr-o listă de 70 de substanţe grupate în conservanţi, coloranţi artificiali, îndulcitori şi glutamati, care fac obiectul unor controverse la nivelul experţilor, deşi sunt acceptaţi de Uniunea Europeană. În prezent, lista aditivilor admişi de Uniunea Europeană cuprinde 300 de E-uri.

“Oferta de pe raft influenţează absolut fiecare român, fie că îşi cumpără o pâine, produse lactate, mezeluri, produse semi-preparate sau băuturi. În contextul actual, sunt foarte atentă la ce pun în coşul zilnic şi îmi dau seama cât de dificil este să îţi găseşti instrumentele pentru o alimentaţie sănătoasă şi chiar să întreprinzi ceva benefic pentru sănătatea ta şi a familiei.

CEFF Certified E-friendly Food sau Alimente fără chimicale inutile, vine în România tocmai ca un astfel de ghid de filtrare care ajută consumatorul să aleagă produsele care nu conţin aditivi controversaţi sau cu un potenţial periculos, fără a mai citi eticheta”, a declarat Daniela Niculescu, director general CEFF România.

Preşedintele onorific al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, doctorul Nicolae Hâncu este de părere că “această acţiune de certificare riguroasă a alimentelor îşi va atinge scopul doar dacă în paralel se va derula un proces de educaţie a populaţiei cu ajutorul mass-media, coordonată de medicii nutriţionişti”. În opinia sa, cele mai importante trei aspecte de care trebuie să ţinem cont atunci când citim etichetele produselor alimentare sunt perioada de valabilitate, prezenţa aditivilor alimentari şi conţinutul caloric şi nutritional.

Ţara noastră este astfel ce-a de-a patra ţară din Uniunea Europeană în care este lansată marca CEFF, România făcând un prim pas în îndrumarea consumatorilor români către o alimentaţie corectă.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ