România – cea mai mare creştere economică din ultimii 5 ani

| 16 feb, 2014

Publicaţia Financial Times remarcă faptul că o creştere de peste 5% este mai degrabă asociată în ultima perioadă cu economiile suple din Asia sau Africa decât cu ţările aflate la marginea Uniunii Europene, dar că România a erupt în mod suprinzător cu cele mai bune cifre, pe ultimul trimestru din 2013, din ultimii cinci ani!

România a avut în ultimul trimestru al anului trecut un parcurs economic peste estimările oficiale şi unul consemnat de Eurostat ca cea mai mare creştere de PIB din Uniunea Europeană. România a avut o creștere economică de 1,7% față de trimestrul trecut și de 5,1% față de trimestrul 4 din 2012, cea mai bună din ultimii cinci ani, ceea ce a determinat unii analişti economici internaţionali să se întrebe dacă vorbim despre un nou tigru economic regional est-european în devenire.

Publicaţia Financial Times remarcă faptul că o creştere de peste 5% este mai degrabă asociată în ultima perioadă cu economiile suple din Asia sau Africa decât cu ţările aflate la marginea Uniunii Europene, dar că România a erupt în mod suprinzător cu cele mai bune cifre, pe ultimul trimestru din 2013, din ultimii cinci ani!

România iese în evidenţă pe plan european prin evoluțiile economice excepționale din ultimul trimestru, spun autorii citând statisticile oficiale apărute în ultima vreme, care consemnează cea mai mare creștere a PIB-ului din UE şi cu mult peste prognoza de 2,8% făcută recent de Fondul Monetar Internaţional. Aceştia apreciază cu optimism dezvoltarea ţării în viitorul apropiat şi notează rolul exporturilor şi al agriculturii, cota de inflaţie aflată la un minim istoric, stabilitatea și predictibilitatea din sectorul financiar. De asemenea, după mai multe trimestre de inerţie consumul intern pare să îşi revină.

“Apetitul investitorilor pentru emisiunea de obligaţiuni în valoare de 2 miliarde de dolari din ianuarie reflectă entuziasmul mai amplu pentru recentul val de emisiuni de obligaţiuni central şi est-europene”, dar “totodată şi un anumit grad de încredere în consolidarea fiscală a României, la numai câţiva ani după ce ţara s-a confruntat cu o criză bugetară,” spun jurnaliştii britanici.

Datelor publicate vineri de Biroul european de statistica Eurostat şi prezentate de premierul Victor Ponta au arătat că România a avut cea mai mare creștere economică procentuală din Uniunea Europeană. În trimestrul al patrulea al anului 2013, România a avut o creștere de 1,7% față de trimestrul precedent și de 5,1% față de aceeași perioadă a anului 2012. Comparativ, Uniunea Europeană a avut o creștere de doar 1%, față de trimestrul al patrulea al anului trecut.

Rata totală de creștere economică pentre anul 2013 a României este de 3.5%, în condițiile în care estimările dădeau o creștere de sub 3%. Datele Institului de Statistică de asemenea confirmă că și la nivel monetar inflația este la un minim record de 1.1 la sută în ianuarie. Exporturile sunt considerate motorul ultimului trimestru, dar este notat şi anul bun în agricultură.

Autorii semnalează totuşi faptul că este un an cu două cicluri electorale pentru ţara noastră, europarlamentare şi prezedianţele, şi că acest factor ar putea provoca anumite ezitări în piaţă, iar de la Banca Naţională se aşteptată să înceteze ciclul entuziast recent de relaxare fiscală.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 feb, 2014
gica
finnacial times....
Sa vedem capacitatea lui Ponta de a conduce si politic si administrativ si sa -l sprijinim ,acum cand ura bolnava a unui Antonescu ,Basescu ,ne cotropeste iar....credeam ca am scapat de prostii si hotiii din ultimii 5-6 ani ai dictaturii boc -basescu ,cand tara a decazut si s-a abrutizat ,a saracit ...si sa nu facem aceeasi greseala ca in 2004 cand guvernul Nastase reusise sa readuca economia la normal dupa dezastrul taranist ,cand ne-a pacalit basescu si propaganda lui agresiva ca a lui Antonescu, cu preziceri funeste,cu amenintari aiurea.. ...leita strategia....;Antonescu dupa asemenea iesiri nu ma reprezinta ca presedinte ,ma sperie si ma scarbeste...du-te cu mincinosii tai de liberali ,usor de pacalit ...din cauza lacomiei prostesti....!!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ