Cât suntem primii, nu ar strica un pic de mândrie

| 16 feb, 2014

Firesc ar fi fost ca aceste date să fie receptate de o manieră cel puțin obiectivă, dacă nu chiar cu o oarecare mândrie și satisfacție. În timp ce însă Financial Times numește România ”tigrul Europei”, o parte a presei se străduie să minimalizeze aceste rezultate economice, sau să atribuie guvernărilor anterioare meritul pentru obținerea lor.

Se spune că toamna se numără bobocii, dar, în cazul economiei, acest proverb este adevărat pentru mijlocul iernii, când serviciile statistice publică datele macroeconomice pentru anul tocmai încheiat. Vineri, Institutul Național de Statistică a dat publicității primele raportări pentru ultimul trimestru al lui 2013, dar și pe întreg anul precedent, cifre confirmate câteva ore mai târziu de Eurostat, serviciul statistic al Uniunii Europene.

Astfel, în 2013  Produsul Intern Brut al României a crescut cu 3,5%, depășind cele mai recente prognoze ale autorităților care vorbeau de o creștere de 2,8%. În plus, în perioada octombrie-decembrie 2013 creșterea economică a fost cu 5,2% mai mare față de aceeași perioadă a lui 2012 și în creștere cu 1,7% față de precedentele trei luni. Cifrele de mai sus devin și mai importante pentru perspectivele României dacă le comparam cu situația înregistrată în celelalte economii europene, țara noastră înregistrând cea mai mare creștere procentuală a PIB-ului din UE. Pe ansamblul anului 2013, PIB-ul UE a urcat cu 0,1%, în timp ce economia zonei euro s-a contractat cu 0,4%.

Firesc ar fi fost ca aceste date să fie receptate de o manieră cel puțin obiectivă, dacă nu chiar cu o oarecare mândrie și satisfacție. În timp ce însă Financial Times numește România ”tigrul Europei”, o parte a presei se străduie să minimalizeze aceste rezultate economice, sau să atribuie guvernărilor anterioare meritul pentru obținerea lor.  

Astfel, una dintre tendințele presei portocalii a fost aceea de a încerca trecerea anunțului făcut de către INS pe plan secund. Ca urmare, dacă veți căuta în aceste ziare datele cu privire la creșterea economică, le veți găsi în ultimele pagini, alături de cine știe ce articole cu subiecte de cancan.

Cât privește încercare de a pune creșterea economică peste așteptări pe seama guvernărilor anterioare, o asemenea argumentație este de-a dreptul absurdă. Cifrele publicate de INS demonstrează în primul rând efectul pozitiv pe care schimbarea de paradigmă economică realizată de guvernul Ponta l-a avut pentru economia națională, punând în evidență contrastul dintre situația economică din  perioada 2010-2012 și ce s-a întâmplat de când USL-ul a venit la guvernare.

Iar acest contrast începe să fie resimțit tot mai puternic de către populație și agenții economici. Ca urmare, indiferent de manipulările orchestrate de presa portocalie, adevărul din spatele acestor cifre rămâne de necontestat: Pentru prima dată de la debutul crizei mondiale, țara noastră dă semne clare că a intrat pe un trend pozitiv consolidat de dezvoltare, ca urmare a mix-ului de politici economico-financiare implementat în ultimii aproape doi ani de zile de cabinetele conduse de Victor Ponta.


Tag-uri: ins, pib, usl, victor ponta
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ