Băsescu îl distruge pe Iohannis prin tactica îmbrățișării

| 16 feb, 2014

Prin jocul pe care îl practică, Traian Băsescu vrea în primul rând să afecteze popularitatea de care Iohannis se bucură printre români. Edilul sibian îl depășește la capitolul încredere publică inclusiv pe Crin Antonscu, în sondaje deasupra lui germanului aflându-se doar Victor Ponta. Traian Băsescu încearcă astfel să îi contamineze negativ imaginea lui Iohannis.

Nominalizarea lui Klaus Iohannis în funcția de ministru de Interne a dat naștere la mai multe reacții din partea politicienilor români. Indiferent de disputa legată de funcțiile de vice-premier, aducerea în executiv a primarului Sibiului reprezintă un lucru salutat premierul Victor Ponta și de majoritatea liderilor din USL. Mai ciudată este însă poziția pe care președintele României a luat-o în raport cu intrarea liberalului în Guvern.

Încă de duminica trecută președintele a declarat următoarele: „eu cred că Iohannis e un câştig pentru Guvern, trebuie să aibă grijă cum le aranjează, cu compatibilitatea. Altfel, el este experimentat în administraţie şi de data asta vine în Guvern fără să fie făcut aranjamentul la Grivco, ceea ce e bine". Președintele face trimitere la situația octombrie 2009, când după căderea guvernului Boc, Iohannis a fost propus pentru postul de premier de aceleași partide care alcătuiesc în prezent USL. Traian Băsescu a refuzat atunci nominalizarea, acuzându-l nejustificat pe Iohannis că ar reprezenta anumite interese private. Dacă Klaus Iohannis ar fi ajuns premier, atunci majoritatea din Parlament care l-ar fi susținut ar fi fost similară ca alcătuire cu USL, în plus fiind doar UDMR-ul. De asemenea, este greu de crezut că Traian Băsescu și-a schimbat în realitate opinia pe care o avea în 2009 în ceea ce îl privește pe Iohannis.

Revenind însă la declarațiile șefului statului de săptămâna aceasta, președintele a plusat, declarând vineri la Bruxelles că „nu știu dacă voi face vizite în capitalele unde avem vulnerabilități, dar un bun lucru ar fi dacă aş putea face echipă pentru a sprijin intrarea în Schengen cu un ministru de Interne care s-ar numi Iohannis”.

Prin jocul pe care îl practică, Traian Băsescu vrea în primul rând să afecteze popularitatea de care Iohannis se bucură printre români. Edilul sibian îl depășește la capitolul încredere publică inclusiv pe Crin Antonscu, în sondaje deasupra lui germanului aflându-se doar Victor Ponta. Traian Băsescu încearcă astfel să îi contamineze negativ imaginea lui Iohannis, din moment ce un polician care a primit votul șefului statului poate pierde la capitolul încredere în ochii electoratului USL. Cooptarea vicepreședintelui liberal în echipa guvernamentală ar reprezenta de asemenea un plus pentru actuala majoritate și este evident că Traian Băsescu vrea să îl discrediteze pe Klaus Iohannis înainte de reamanierea guvernamentală.

În box, una din tacticile obstructive des utilizate este aceea de a-ți îmbrățișa adversarul, din moment ce o asemenea apropiere între boxeri face atacul imposibil. Un pugilist nu poate realiza o combinație de lovituri atunci când adversarul său îl îmbrățișează, dar în schimb obosește încercând să rupă contactul. Dând la o parte metafora de mai sus, Klaus Iohannis reprezintă o amenințare pentru Traian Băsescu, din moment ce are o imagine publică bună și poate reprezenta, în mintea românilor, un model de politician complet opus actualului președinte. În plus, liderul de la Cotroceni are de mai mulți ani obiceiul de a-i lăuda pe acei politicieni împotriva cărora pregăteșete o lovitură și, din acest punct de vedere, Klaus Iohannis ar trebui să fie extrem de atent la mișcările pe care Traian Băsescu le va face pe viitor în raport cu domnia sa.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 feb, 2014
cantautor
doar la box credeam ca nu te pricepi...
m-am inselat..
"reamanierea "este tot o metafora?
poti sa te iei de mana cu Eba...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ