De ce este importantă stabilitatea politică domnule Antonescu: creştere economica record în Romania pe 2013

| 14 feb, 2014

Creşterea economică reală după anul 2013 este 2,2 ori mai mare decât s-a prevăzut iniţial. România a reuşit să obţină o creştere economică de 3,5% pe tot anul 2013, după ce în ultimul trimestru din an datele arată o creştere fabuloasă de 5,1%.

Pentru o comparaţie corectă să ne uităm ce scădere economică a avut România la sfârşitul anului 2012: - 6,6%.

Guvernul PDL a fost cârpit. Susţinerea parlamentară a proiectelor lui Băsescu / Boc a fost acumulată din bucăţele de traseişti politici şi niciodată consolidată. Instabilitatea politică dublată şi de măsurile neinspirate ale guvernării (tăieri de pensii şi salarii) au creat un mediu foarte nesigur atât social cât şi economic.

Măsurile economice au fost luate de cele mai multe ori cu forţa, stagnarea economică a început să se instaureze în România şi nivelul de trai a scăzut vertiginos. Dacă ne uităm la perioada 2012-2014 însă, perioadă în care Guvernul USL a fost susţinut de o majoritate covârşitoare în Parlament vom vedea că lucrurile au stat diferit.

În primul rând, veniturile tăiate au fost reîntregite pentru toţi bugetarii şi pensionarii care au avut salariile, respectiv pensiile tăiate timp de 2 ani. Cifrele au început să se îndrepte după un an de guvernare stabilă. Salariile profesorilor şi medicilor au crescut la începutul anului 2014, cu 150 de euro pentru rezidenţi şi cu 10% pentru profesorii debutanţi. Salariul mediu pe economie a crescut la 1760 de lei iar salariul minim a crescut cu 12,5%.

Pensiile au crescut pentru prima oară din 2008 încoace, cu peste rata inflaţiei. În tot acest timp, inflaţia a scăzut, deşi existau o sumedenie de misionari economici care se speriau de o creştere a acesteia. Inflaţia în România anului 2014 este de la minimul istoric de 1,06%.

Indicatorii economici sunt fără îndoială cei mai buni din ultimii ani şi acest lucru se datorează, nu în mică măsură stabilităţii actului de guvernare. A fost uşor să se ia decizii curajoase care să schimbe trendul economic în care România se plasa până în anul 2013.

S-a tot vorbit despre şomajul ridicat în România. Nici vorbă. România are una dintre cele mai mici rate ale şomajului în anul 2014 din UE iar numărul efectiv al salariaţilor a crescut în anul 2013 cu aproximativ 80.000.

Nu greşim dacă legăm susţinerea solidă a Guvernului USL şi de sumele record absorbite de România din Fondurile Europene Nerambursabile. Cu o creştere de 115% a sumelor absorbite de noi din banii europeni, România este pe primul loc în UE. În doar doi ani de guvernare, România a reuşit să ajungă la o rată de absorbţie de 33.47%, de patru ori mai mare decât la începutul guvernării Ponta. Dacă ne aducem aminte, instabilitatea politică a fost o cauză definitorie în îngheţarea proceselor de absorbţie a FEN-urilor şi până la urmă un motiv clar pentru care în 2012 România reuşise să atragă doar 7% din banii europeni.

După reparaţiile sociale, evident la nivelul veniturilor pensionarilor bugetarilor şi asistaţilor social, România a reuşit să aibă un deficit foarte mic de doar 1,4% din PIB. S-a demonstrat că se poate ajunge la un nivel de eficienţă dacă reuşeşti să ajungi repede la un consens politic şi să iei măsuri potrivite la momentul potrivit.

Să ne gândim puţin de ce este pregătit Antonescu să renunţe la toate aceste avantaje economice pentru România din raţiuni electorale? Este pentru prima oară când un guvern stabil anunţă măsuri de relaxare fiscală atât pentru angajaţi cât şi pentru angajatori. Dacă cineva îşi închipuie că reformarea fiscalităţii în România este posibilă fără o largă susţinere politică se înşeală.

Cu toate astea Crin Antonescu continuă să pună între paranteze rezultatele economice care se văd şi sunt foarte bune pentru un orgoliu politic îngust. Numărul de vicepremieri nu afectează creşterea economică sau deficitul bugetar. Prezenţa sau absenţa PC din guvern nu are cum să schimbe rezultatele economice pe care Guvernul le are. De ce mai discutăm despre lucruri atât de mărunte în loc să capitalizăm pe ceea ce s-a obţinut cu multă muncă în doi ani de zile.

Suntem pe primele locuri din Europa în ceea ce priveşte stabilitatea economică. Avem a doua creştere a sectorului industrial din întreaga UE pe anul 2013 şi suntem pe departe primii din UE în ceea ce priveşte creşterea economică pe ultimul trimestru al anului trecut cu 5,1%. Acum este momentul ca aceste rezultate să fie consolidate şi să se transfere în buzunarele românilor.

Crin Antonescu nu îşi dă seama că pe lângă cine va ocupa fotoliul de preşedinte al României din 2016, mult mai important este ca România să fie stabilă din punct de vedere politic şi economic şi atractivă pentru investitorii din toată lumea. Cei care sunt pregătiţi să bage bani în afacerile din România nu o fac pentru că Băsescu este preşedinte sau pentru că Antonescu este preşedintele Senatului. Investitorii sunt atraşi de fiscalitatea redusă, de potenţialul de creştere şi consum şi de stabilitatea politică şi economică.

Tot ceea ce s-a realizat în ultimii doi ani, şi nu este puţin, poate să cadă foarte uşor dacă Guvernul este pus la îndoială de unul din cei doi mari parteneri ai coaliţiei USL.

PNL şi Antonescu trebuie să se decidă ce este mai important: să te impui în faţa unui partid de 1% cum spune chiar preşedintele PNL, sau să asiguri, pentru cel puţin încă doi ani, o stabilitate politică care să se suprapună stabilităţii economice şi financiare dobândită cu multe sacrificii din partea românilor. Răspunsul i-l va da chiar electoratul nu mai departe de luna mai a acestui an.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ