Efectele creşterii economice în buzunarul cetățenilor

| 20 feb, 2014

Dincolo de discuția despre cauzele creșterii peste așteptări înregistrate de economia românească în 2013, o temă cel puțin la fel de importantă este legată de modul în care această evoluție s-a reflectat în veniturile cetățenilor.

 

Dacă ar fi să credem în propaganda portocalie, românii au dus-o mai prost în 2013, cel puțin față de anul anterior. Numai că datele furnizate de INS contrazic flagrant această teză.

Concret, comparând evoluția veniturilor medii lunare ale cetățenilor, respectiv a cheltuielilor medii în 2012 cu 2013, rezultă cât se poate de clar că nivelul de trai se îmbunătățește. Desigur, nu discutăm încă despre o evoluție spectaculoasă, dar ea este constantă și confirmată de la trimestru la trimestru.

Astfel, în primul trimestru al anului 2013, veniturile medii lunare ale românilor au fost de 882 lei, în timp ce în aceeași perioadă a anului 2012, media veniturilor se cifra la doar 862 de lei. În ceea ce privește capitolul cheltuieli, pe primul trimestru al anului 2012, un român a cheletuit în medie 780 lei, în timp ce în primul trimestru al anului trecut, cheltuielile s-au ridicat la 809 lei.

În cel de-al doilea trimestru din 2013, situația este similară. Un român a avut în medie venituri de 897 lei, comparativ cu aceeași perioadă din 2012, când a câștigat în medie 833 lei. Cât privește partea de cheltuieli, media în trimestrul al II-lea din 2013 a fost de 803 lei, în timp ce în trimestrul corespondent din 2012, un român cheltuia în medie 749 de lei. Rezultă că în medie, un român a rămas în portofel în trimestrul al II-lea din 2013 cu 94 de lei, față de aceeași perioadă a anului 2012, când suma economisită era de 84 de lei.

În privința trimestrului al treilea din 2013, veniturile medii nominale pe persoană au reprezentat 886 lei pe persoană, în timp ce media cheltuielilor a fost de 794 lei pe persoană. Ca urmare, în cel de-al treilea trimestru al lui 2013, în medie, fiecare român a rămas în cu 92 de lei după achitarea cheltuielilor necesare traiului zilnic. Pentru comparație, în trimestrul al III-lea din 2012, românilor le rămâneau în medie doar 85 de lei, în condițiile în care veniturile medii ale unei persoane s-au cifrat la 856 de lei, iar cheltuielile medii la 771 lei de lei.

Concluzia care se desprinde din înșiruirea acestor date este simplă. Pe fiecare din primele trei trimestre ale anului 2013, veniturile înregistrate de români au fost mai mari decât cele din perioadele corespondente ale lui 2012. Cât privește evoluția ascendentă a cheltuielilor din 2013 față de 2013, aceasta nu poate fi analizată fără a lua în considerare că în 2013 am avut cea mai mică rată a inflației de după 1989, iar majorarea indicelui prețurilor de consum a fost minimă. Așadar, nu vorbim despre o creștere a costului traiului zilnic, ci despre o ieftinire a lui comparativ cu aceeași perioadă a lui 2012. De unde rezultă că evoluția ascendentă a cheltuielilor medii se datorează faptului că românii au avut pur și simplu de unde cheltui mai mult.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 feb, 2014
cantautor
vad ca insisti pe tema asta,fara rusine,crezi ca nu e nimeni atent si-ti iei banii linistit?
nu e cazul...te mai intreb o data si inca o data si..
parintii tai,colegii,apropiatii...ce zic?
se confirma datele statistice in buzunarul lor?
cred ca iti este rusine sa le arati articolul...
puterea de cumparare creste atunci cand cu aceeasi suma se pot cumpara produse si servicii mai multe...
in cazul nostru degeaba s-a adaugat indicele de inflatie la pensii,de exemplu,pentru ca desi este o suma mai mare a veniturilor se pot cumpara produse mai putine...
dar se compenseaza.....facem autostrada spre Alexandria...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ