România a înregistrat cel mai bun ritm de creştere din ultimii cinci ani

| 15 feb, 2014

O creștere cu 5% a Produsului Intern Brut în zilele noastre este asociată mai degrabă celor mai performante economii emergente din Asia și Africa decât creșterii lente înregistrate în rândul țărilor Uniunii Europene, însă România a produs o surpriză cu ritmul său de creștere în T4 2013, cel mai bun din ultimii cinci ani, comentează vineri ziaristul britanic Andrew MacDowall, pe Beyond Brics, blog afiliat cotidianului Financial Times.

Într-un articol cu titlul 'Un nou tigru? România înregistrează o creștere de 5,2% în ultimul trimestru' al anului 2013, autorul citează estimările "semnal" ale Institutului Național de Statistică (INS), publicate vineri, potrivit cărora Produsul Intern Brut a crescut cu 5,2% pe seria brută și cu 5,1% pe seria ajustată sezonier în ultimul trimestru al anului trecut comparativ cu perioada similară din 2012. Pe ansamblul anului trecut economia României a înregistrat o creștere de 3,5%, printre cele mai rapide rate de creștere din Europa și cu mult peste prognoza de 2,8% făcută recent de Fondul Monetar Internațional. În plus, inflația, cândva o îngrijorare serioasă, a ajuns la cel mai scăzut nivel din toate timpurile, 1,1% în ianuarie, scrie sursa citată, conform Agerpres.

Potrivit autorului articolului, într-o notă a BCR, cea mai mare bancă din România, se menționa că cererea externă (exporturile de mărfuri și servicii) este cel mai probabil principalul motor de creștere în trimestrul 4, ca, de altfel, în întregul an 2013. Este posibil ca un alt factor de creștere să fi fost anul agricol excepțional, dar fiind că, istoric vorbind, ritmul de creștere al economiei României depinde de fluctuațiile din agricultură.

Totuși, încă este cam prea devreme pentru a sărbători, avertizează autorul articolului, în condițiile în care încrederea consumatorului este încă scăzută. Potrivit Beyond Brics, este de așteptat ca această creștere surprinzătoare a PIB în T4 2013 să fie urmată de o încetinire ușoară în 2014, dat fiind că recuperarea economică rămâne fragilă. Iar alegerile europene și prezidențiale din acest an ar putea provoca la rândul lor o oarecare îngrijorare pe piață.

"Deși este încă prea devreme pentru a saluta un tigru est-european, performanța României dă motive de optimism. Apetitul investitorilor pentru emisiunea de obligațiuni în valoare de 2 miliarde de dolari, din ianuarie, reflectă un entuziasm mai amplu pentru recentul val de emisiuni de obligațiuni central și est-europene înainte de reducerea anunțată de banca centrală americană (Fed a anunțat la sfârșitul anului trecut că va reduce, începând din ianuarie, programul de achiziții lunare de obligațiuni, scopul fiind de a introduce lichidități semnificative în sistemul financiar, susținând astfel economia SUA, dar și piețele financiare la nivel global — n.r.). Dar (acest apetit al investitorilor — n.r.) reflectă totodată și un anumit grad de încredere în consolidarea fiscală a României, la numai câțiva ani după ce țara s-a confruntat cu o criză bugetară', conchide sursa citată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ