O viziune asupra României de care să fim mândri: Financial Times – Romania, tigrul Europei

| 17 feb, 2014

Datele pozitive publicate de INS precum şi aprecierile analiştilor internaţionali privind mersul economiei autohtone nu trebuie să determine o delăsare a Guvernului Ponta.

Efervescenţa vieţii politice interne eclipsează de multe ori realizările cu adevărat importante ale României, în special în domeniul economic. În 2013, ţara noastră a fost – deloc întâmplător – una dintre performerele Uniunii Europene la acest capitol, în faţa unor ţări cu greutate. “Responsabil” pentru dinamica favorabilă este Cabinetul Ponta care, de la preluarea guvernării, şi-a asumat o serie de politici îndrăzneţe ce vizau revirimentul economic al României după eşecul guvernărilor de dreapta ale PDL.

Iată că eforturile Executivului sunt premiate prin rezultatele pozitive pe care economia României le obţine pe bandă rulantă. Astfel, într-un articol cu titlul 'Un nou tigru? România înregistrează o creştere de 5,2% în ultimul trimestru' al anului 2013, ziaristul britanic Andrew MacDowall citează estimările 'semnal' ale Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri, potrivit cărora Produsul Intern Brut a crescut cu 5,2% pe seria brută şi cu 5,1% pe seria ajustată sezonier în ultimul trimestru al anului trecut comparativ cu perioada similară din 2012. Pe ansamblul anului trecut economia României a înregistrat o creştere de 3,5%, printre cele mai rapide rate de creştere din Europa şi cu mult peste prognoza de 2,8% făcută recent de Fondul Monetar Internaţional. În plus, inflaţia, cândva o îngrijorare serioasă, a ajuns la cel mai scăzut nivel din toate timpurile, 1,1% în ianuarie, punctează jurnalistul pe Beyond Brics, blog afiliat cotidianului Financial Times.

Două sunt, în principal, aspectele ce trebuie semnalate pe tema articolului din Financial Times. În primul rând, faptul că una dintre publicaţiile economice de renume se apleacă asupra cazului României, analizând “la rece” evoluţiile economice. Nu este puţin lucru, iar acest interes arată că România şi-a câştigat pe bună dreptate respectul analiştilor pentru performanţele pe care le-a obţinut.

În al doilea rând, analiza lui Andrew MacDowall risipeşte orice urmă de partizanat. Dacă datele ar fi fost interpretate de analişti economici din România, probabil că tabăra adversarilor guvernării ar fi dus o adevărata luptă de discreditare. Aşa însă, când Financial Times “aplaudă” creşterea economică a ţării noastre, orice critică nu mai are obiect.

Datele pozitive publicate de INS precum şi aprecierile analiştilor internaţionali privind mersul economiei autohtone nu trebuie să determine însă o delăsare a Guvernului Ponta. Din contră, aceste veşti bune trebuie să reprezinte adevăraţi stimuli pentru ca direcţia bună a politicilor economice să fie menţinută şi în perioada următoare. Consolidarea creşterii economice va transforma România într-o ţară şi mai atractivă din punct de vedere investiţional. Iar investiţiile înseamnă locuri de muncă, locurile de muncă înseamnă venituri mai mari pentru români. Iar veniturile mai mare vor duce implicit la creşterea nivelului de trai.

În altă ordine de idei, anul 2013 a fost anul creşterii economice şi al recâştigării încrederii investitorilor. Anul 2014 poate aduce însă încununarea deplină a eforturilor României care a intrat în galeria ţărilor performante economic. Desigur, cu condiţia asigurării stabilităţii politice fiindcă una dintre axiomele succesului economic prevede asigurarea unul climat politic optim. Se aude, domnule Antonescu?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 feb, 2014
crin andronescu
da,am inteles....
tigrul este de sorginte 50% pnl si 50% psd
adica ,100% USL
ce depaseste 100% apartine de PC si UNPR

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ