Ambasadorul Ion Jinga în presa britanică: Românii nu recunosc acest "stereotip al hoţului"

| 18 feb, 2014

Românii nu recunosc acest 'stereotip al hoţului' - şi nici britanicii, notează marţi ambasadorul român la Londra, Ion Jinga, într-un articol publicat în ediţia online a publicaţiei The Guardian, după apariţia în Daily Mail a unui interviu cu 'Rudi', un reprezentant al cetăţenilor români de etnie romă. 'Permiteţi-mi să fac puţină lumină în ceea ce priveşte poporul, cultura şi economia noastre", a scris Ion Jinga.

După dezamăgirea legată de neconcretizarea scenariului cu valuri de români care ar fi trebuit să ia cu asalt Marea Britanie odată cu ridicarea restricţiilor de circulaţie, unele tabloide au găsit un nou bestseller european: abuzul sistemului de ajutoare sociale, apreciază Jinga, preluat de Agerpres.

Diplomatul român aminteşte de un interviu luat de cei de la Daily Mail unui anume 'Rudi', descris ca un 'tânăr exuberant de 28 de ani' care ar trăi împreună cu familia sa din ajutoare sociale în apropiere de Nottingham. Acesta a mărturisit că ar fi 'un rom din România' şi că înainte de a veni în Marea Britanie, în urmă cu trei ani, şi-a mai încercat norocul în alte opt ţări: 'Am încercat să mă descurc furând din buzunare şi comiţând alte mici infracţiuni. Am fost arestat de poliţie în Norvegia, Finlanda, Suedia, Spania, Italia, Franţa, Austria şi Germania înainte să ajung aici'.

Jurnalistul care a realizat interviul 'pare să-l considere pe Rudi o sursă mai credibilă decât Agenţia britanică de control al graniţelor în ce priveşte la numărul de pasageri care sosesc zilnic din România în Marea Britanie cu avionul, autobuzul sau maşina personală', notează Ion Jinga.

Conform Daily Mail, tânărul respectiv a apreciat că 'sistemul vostru de ajutoare este nebunesc. Este ca şi cum ai găsi un sac plin de bani care a fost scăpat pe jos, îl ridici şi nimeni nu are nimic de spus'. El a mai explicat că a plecat din România 'din cauză că autorităţile au refuzat să ne dea locuri de muncă'. Acelaşi Rudi a mărturisit că nu a fost prea interesat să-şi găsească un loc de muncă în Marea Britanie, optând să primească ajutoare, după ce a vândut metal sau a lucrat ca decorator cu scopul de a obţine acces la ajutoarele sociale.

'Faptul că locuieşte în Marea Britanie de trei ani confirmă ceea ce am spus în mai multe rânduri, şi anume că cei care au vrut să emigreze sunt deja aici şi că restricţiile impuse pe piaţa muncii nu au fost un obstacol în exercitarea dreptului la liberă circulaţie în Uniunea Europeană', a scris ambasadorul, subliniind că inclusiv 'ţiganii romi', cum se declară 'Rudi', au acces egal, ca toţi românii, la un loc de muncă în România.

Potrivit diplomatului român, România este împotriva oricărei formă de discriminare, iar multe proiecte ce vizează incluziunea socială a romilor au fost dezvoltate în domeniile educaţiei, locurilor de muncă, locuinţelor şi sănătăţii. Există 600.000 de romi care trăiesc în România şi peste 12 milioane pe continent. Conform Universităţii din Salford, citată de Jinga, numai în Marea Britanie sunt circa 200.000 de romi, cei mai mulţi provenind din Slovacia, Republica Cehă şi Ungaria. 'Guvernul român a susţinut în repetate rânduri nevoia unei strategii europene comune menite să contribuie la integrarea şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru populaţia romă din Europa. Trebuie să luptăm împotriva stereotipurilor şi prejudecăţii împotriva romilor', a pledat diplomatul.

Ion Jinga a punctat că 'România sprijină şi aplică măsuri în vederea combaterii abuzurilor de orice fel, iar autorităţile române condamnă orice tentative de a frauda sistemele naţionale existente', remarcând că abuzurile nu au nume sau naţionalitate. 'Iar persoana intervievată de cei de la Daily Mail nu este în mod cert reprezentativă pentru românii care trăiesc în Marea Britanie şi care, în marea lor majoritate, contribuie substanţial la bugetul public şi sunt apreciaţi de comunităţile lor locale', a mai spus el. La fel cum nici 'exuberantul Rudi' nu este reprezentativ pentru romi, dintre care majoritatea lucrează din greu pentru a se întreţine şi nu sunt implicaţi în activităţi criminale.

Jinga a denunţat, în continuare 'mitul turismului pentru ajutoare', argumentând, între altele, că guvernul ţării a creat în 2013 aproximativ 100.000 de locuri de muncă, iar 'angajatorii români se află acum în competiţie cu cei britanici'. Economia românească creşte rapid - 'cu 5,2% din PIB în ultimul trimestru din 2013'. De asemenea, 'salariile cresc, nu la acelaşi nivel ca în Marea Britanie, dar preţurile sunt mai mici în România, casele sunt mai accesibile, mâncarea este organică, iar soarele străluceşte mai mult timp decât în alte părţi ale Europei', a amintit el. Mai mult, 'săptămâna trecută, cei de la Financial Times mi-au denumit ţara 'un tigru est-european'', menţionează în încheiere Jinga.

Tag-uri: ion jinga, romi
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ