Cum a reușit Guvernul relansarea companiilor de stat

| 19 feb, 2014

Unul dintre punctele nevralgice ale economiei românești de după 1989 a fost reprezentat de incapacitatea coloșilor industriali aflați în proprietatea statului de a performa economic.

În timp ce scena politică este dominată de tensiuni și conflicte, economia își continuă drumul bun. Iar la acest capitol merită să discutăm nu doar despre datele macroeconomice - care evidențiază o creștere economică record la nivel european, sau scăderea la minimum-ul absolut de după 1989 a inflației - ori despre evoluțiile înregistrate la nivel sectorial, ci și despre ceea ce se întâmplă în domeniul microeconomic.

Unul dintre punctele nevralgice ale economiei românești de după 1989 a fost reprezentat de incapacitatea coloșilor industriali aflați în proprietatea statului de a performa economic. Iar problemele s-au accentuat în perioada guvernărilor PDL-iste când, în locul unui management performant, la conducerea acestor instituții au fost instalate personaje aparținând clientelei politice, a căror unică preocupare a fost acomodarea ”băieților deștepți”. Ca urmare, multe dintre companiile rămase în portofoliul statului au fost aduse în pragul falimentului, în timp ce găurile la buget generate de acestea s-au agravat peste măsură.

Situația s-a schimbat după preluarea guvernării de către USL și, treptat, au început să apară și semnele de revigorare economică în multe dintre companiile de stat care acumulaseră pierderi. Cel mai cunoscut exemplu în acest sens este cel al Hidroelectrica, producătorul de energie hidro revenind pe plus și obținând chiar un profit record în 2013, după ce, la sfârșitul lui 2012, pierderile curente şi reportate ajunseseră la 689 milioane lei. Pentru comparație, profitul din 2013, în valoare de 200 de milioane de euro, este echivalentul câștigului înregistrat de companie în ultimii 11 ani.

De asemenea, un alt exemplu de companie a cărei redresare s-a produs în ultima perioadă este și Poșta Română. Compania a consemnat pierderi cumulate în perioada 2008-2012 de nu mai puțin de 530 milioane de lei, dar a reușit să revină pe plus în 2013, raportând în ultimul trimestru al anului trecut un profit operațional de 15,1 milioane de lei.

Foarte bine din punct de vedere financiar merge și Transgaz Mediaș. Compania a revenit pe creștere în 2013, la nivelul întregului an înregistrându-se un profit mai mare cu 2,3 procente față de 2012.

Mai precis, Transgaz a raportat în ultimul tri­mes­tru al anului trecut un profit net de 177,4 milioane de lei (aproape 40 milioane de euro), de peste 2,3 ori mai ridicat faţă de acelaşi interval din 2012 şi cu 65% peste media estimărilor analiştilor, de 107,3 milioane de lei (24,3 milioane de euro). Totodată ritmul de creştere al afacerilor a accelerat la 16,3% în ultimele trei luni ale anului comparativ cu un avans de 8,9% în precedentele nouă luni din 2013, ca urmare a majorării tarifelor de transport.

Cele trei povești de succes, și nu numai, demonstrează negru pe alb că statul poate fi un bun administrator acolo unde există competență și voință politică și că societățile comerciale aflate încă în portofoliul său pot fi nu doar consumatori de resurse, ci și contributori neți la buget.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ