Conţinuturi ucigaşe în conserve

| 13 apr, 2014

Un studiu derulat de Asociaţia Natională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (A.N.P.C.P.P.S. România) pentru anul 2013 arată că cele mai multe dintre pateurile de ficat comercializate pe piaţa românească au în compoziţia lor E-uri.

Concret, reprezentanţii ANPCPPS au inclus într-o cercetare derulată în perioada iulie – august 46 de tipuri de pate, achiziţionate în mod aleatoriu şi anonim de către aceştia, direct din rafturile supermarketurilor.

După ce au analizat etichetele produselor, care provin de la diverşi producători şi distribuitori din piaţă, specialiştii ANPC au arătat că din punct de vedere al numărului de E-uri, doar 6,52% nu au niciun E, 19,56% au un conţinut de 2 E-uri, 13,04% conţin 6 E-uri şi 8,69% conţin 9 E-uri.

”Numericul de E-uri variază între 0 şi 10“, se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii de Protecţia Consumatorilor.

Marii producători, luaţi la puricat de ANPC

Printre principalii producători analizaţi în cadrul studiului s-au numărat S.C. Scandia Food S.R.L., Tulip Food Company, S.C. Mega Image S.R.L., Hame România S.R.L., S.C. Glina S.A., S.C. Producţie Ardealul S.R.L.

Spre exemplu, pateul de porc de la Hame conţine 10 E-uri. Tot 10 E-uri conţine şi pateul marca TiP, produs de hipermaketul Real.

Potrivit unui tabel publicat de ANPC, aditivii din produsele menţionate sunt polifosfaţi, caragenan, nitrit de sodiu sau carmin. În schimb, pateul Prefera conţine şase E-uri, după cum susţin specialiştii, în aceeaşi situaţie fiind şi pateul de porc Bucegi.

Cinci E-uri se regăsesc în pateul Ardealul produs de Orkla Food Romania S.A. În cele produse de Mandy se găsesc patru E-uri, la fel şi în pateul Baroni (cel cu carne de porc şi de pasăre), produse şi distribuite de Lidl.

La polul opus se află pateurile Clever, Sadu şi Tulip, care au un singur E în compoziţie. Specialiştii de la Protecţia Consumatorilor spun că pe piaţă există şi pate de ficat fără niciun aditiv alimentar.

Rezultate Studiu Pateu 2014 InfoCons Protecţia Consumatorilor


Costul pateului de ficat

În ceea ce priveşte preţurile, pateul Hame de porc, care conţine 10 E-uri, costă în magazine 2,83 de lei, 75 de grame. În schimb, pateul Mandy de pui, care are în compoziţie 4 E-uri, ajunge la 4,79 de lei. La polul opus, pateul cu zero E-uri, Via de la Scandia Foods, ajunge la 6 lei, în timp ce Sadu, venit de la acelaşi producător, costă 1,9 lei.

Cele mai periculoase E-uri:

E123 - E239 sunt posibili cancerigeni

E 621 - glutamat de sodiu, se găseşte în supele instant concentrate, mezeluri şi unele condimente. Poate provoca migrene şi crampe

E320 - E321, E211 - acidul benzoic şi derivaţii săi, cancerigeni

E250 - nitrit de sodiu

E251 - nitrat de sodiu, cancerigen

E252 - nitrat de potasiu, cancerigen

E120, E127, E141, E160 - alergici E127 - eritrozina, colorant roşu pentru compoturi şi alte alimente

E102 - tratrazina, colorant galben pentru băuturi, muştar şi gem

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 apr, 2014
ALin
Joaca acum
Castigati bani reali intr-un nou joc de strategie foarte complex si bine realizat... Aici gasiti link-ul de inregistrare http://www.marketglory.com/strategygame/costinalin11

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ