Piaţa de leasing va stagna la nivelul din 2012

| 22 iun, 2013

Piaţa de leasing va stagna în acest an, iar volumul noilor finanţări se va situa în jurul a 1,3 miliarde de euro, a declarat pentru  preşedintele Asociaţiei Societăţilor Financiare - ALB România, Antoaneta Curteanu, citată de Agerpres.

"Vedem o evoluţie similară cu cea din 2012. Nu mai suntem la fel de de optimişti ca la începutul anului, când estimam 15% creştere faţă de anul trecut. În 2012 am realizat un volum de noi finanţări, în valoare de de 1,35 miliarde euro, iar anul acesta sperăm să rămânem în continuare la acel nivel", a precizat Antoaneta Curteanu.

Preşedintele ALB România a explicat că motivul acestei stagnări îl constituie, în primul rând, lipsa de predictibilitate în economie şi schimbarea foarte rapidă a legislaţiei, precum şi lipsa de încredere a investitorilor.

Aceasta consideră că există foarte multe companii care au nevoie de echipamente şi utilaje sau să îşi schimbe flotele de maşini care sunt vechi şi consumă mult - şi ar face în acest sens o schimbare - însă le este teamă să investească şi să se angajeze în noi credite şi finanţări.

De asemenea, Antoaneta Curteanu a explicat că o problemă o constituie faptul că foarte multe muţi clienţi intră în insolvenţă şi "se declanşează un lanţ de neplăţi şi de probleme, de paralizare a fluxurilor de numerar".

"Foarte mulţi avocaţi sfătuiesc companiile să-şi pună umbrela insolvenţei şi atunci intervine lipsa de încredere care psihologic nu încurajează investiţiile noi", a spus Antoaneta Curteanu.

În ceea ce priveşte problemele cauzate de timbrul de mediu, Curteanu a spus că s-au făcut nişte paşi pentru a îmbunătăţi situaţia, dar rămâne, încă, un obstacol birocratic. Înlăturarea acestuia ar contribui la creşterea pieţei autohtone de leasing şi, implicit, la revigorarea economiei.

"Împreună cu ANAF şi Ministerul Mediului s-au găsit nişte soluţii pentru simplificarea procedurii, iar firmele de leasing şi-au luat angajamentul să devină garanţi ai dovezii plăţii după înmatriculare în cazul în care este vorba de contracte de leasing. Astfel, o mare parte din cele 1.300 de maşini rulate finanţate în leasing care sunt blocate se vor debloca", a mai spus Antoaneta Curteanu.

Piaţa de leasing financiar din România a înregistrat în 2012 un volum total nou finanţat în valoare de 1,362 miliarde de euro, în creştere cu 1% faţă de 2011, potrivit Asociaţiei Societăţilor Financiare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ