Pierderi de 315 milioane de euro pentru administratorii de fonduri de pensii private

| 20 mai, 2013

Potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Mihai Coca-Cozma, administratorii de fonduri de pensii private au pierderi de recuperat de 315 milioane de euro.

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România consideră că recuperarea integrală a acestor pierderi este estimată să aibă loc peste opt ani.

Administratorii de pensii private obligatorii (Pilonul II) au adus participanţilor un câştig net de 1,78 miliarde lei în cei cinci ani de la efectuarea primei plăţi de contribuţii în acest sistem. Contribuţiile brute virate pentru cei 5,88 milioane de participanţi însumează 9,15 miliarde lei, iar activele nete în administrare se cifrează acum la 10,93 miliarde lei.

Randamentul mediu anual oferit de fondurile de pensii private obligatorii este de 11,4%, contribuţia lunară medie efectivă este de 45 de lei, iar gradul efectiv de colectare a contribuţiilor este de 62%, în scădere masivă în ultimii ani, de la peste 80%.

Potrivit APAPR, peste 5,88 milioane de români sunt înregistraţi la cele opt fonduri de pe Pilonul II.

Pilonul II al pensiilor private obligatorii este singurul parteneriat public-privat care funcţionează fără sincope şi fără reclamaţii, a declarat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Pilonul III - 300.000 de participanţi

Pe Pilonul III al pensiilor facultative sunt înregistraţi 300.000 de participanţi, iar activele nete se ridică la 665 milioane lei. De asemenea, gradul de colectare este de 45%, iar randamentul mediu anual este de 7,7%. Aproximativ 79% din contribuţiile lunare sunt mai mici de 100 de lei, iar 13% depăşesc limita de deductibilitate de 400 de euro.

Pilonul III al pensiilor facultative este beneficiul cu cel mai favorabil regim fiscal pentru angajatori, dar aceştia şi-au pierdut interesul din cauza birocraţiei, a spus vicepreşedintele APAPR.

Contul mediu pentru un participant activ este de 590 de euro pe Pilonul II şi de 800 de euro pe Pilonul III, potrivit datelor APAPR. Fondurile de pensii investesc 94% din resurse în România.

APAPR estimează că în 2018 vor fi 7 milioane de participanţi în sistem, iar activele nete vor depăşi 10 miliarde euro.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ