PLAN ROŞU de intervenţie, în jud. Iaşi, după un apel la 112 care anunţa prăbuşirea unui AVION

| 14 iul, 10:27

Planul roşu de intervenţie a fost activat, joi seara, în judeţul Iaşi, în urma unui apel primit la 112 de la un bărbat care susținea că a văzut un avion cu flăcări la motoare care s-ar fi prăbuşit în zona localităţilor Prisecani şi Osoi. Autorităţile susţin că este posibil ca acesta să fi fost indus în eroare de luminile de semnalizare pe timp de noapte ale unei aeronave ce urma să aterizeze pe aeroportul din Iaşi.

UPDATE 1:50 - Codul roşu de intervenţie a încetat, după mai bine de două ore şi jumătate de căutări ale echipajelor ISU

"Au rămas în zonă, totuşi, forţe de ordine, însă o parte din echipaje au fost retrase. Se fac cercetări în continuare, dar e puţin probabil să se fi produs un accident aviatic", a spus prefectul de Iaşi, Marian Şerbescu, citat de news.ro.

Autorităţile susţin că este posibil ca bărbatul care a sunat la 112 pentru a anunţa un avion în flăcări să fi fost indus în eroare de luminile de semnalizare pe timp de noapte ale unei aeronave ce urma să aterizeze pe aeroportul din Iaşi.

UPDATE 01:30 - Reprezentant SMURD Iași: Alte două persoane din localități diferite susțin că au văzut avionul semnalat la 112

Coordonatorul SMURD Iași, Diana Cimpoeșu, a declarat, pentru AGERPRES, că alte două persoane din localități diferite susțin că au văzut avionul care a fost semnalat printr-un apel la 112 că "a intrat în picaj" de către un bărbat din comuna Prisecani.

"Am vorbit cu apelantul principal, și cu alți oameni care confirmă că au văzut același lucru. Am făcut verificări la pas. Acum ne deplasăm între Măcărăști și Grozești. Mai avem o micuță zonă în care vom intra în curând. Suntem pe frontieră. La câțiva metri e Prutul. Am încercat să dăm și de autoritățile din Republica Moldova. Doctorul Arafat a vorbit cu autoritatea aeronautică din Republica Moldova, dar se infirmă, nu au moldovenii nicio pierdere. Sperăm să nu fie niciun accident", a afirmat Diana Cimpoeșu, coordonatorul SMURD.

Conform sursei citate, una dintre persoanele care susțin că au văzut un avion cu probleme este dintr-o altă localitate, Costuleni, iar la Măcărăști este o a doua persoană care ar fi relatat o variantă similară.

"Primarul din Măcărăști ne-a spus că mai este cineva, un tânăr din Măcărăști. Ceva a fost sigur.Probabil a fost o aeronavă care a avut dificultăți în abordarea rutei unui avion obișnuit, care probabil că a aterizat între timp. Probabil că a zburat mai jos, a fost mai zgomotos. Noi așa credem, dar continuăm căutările. E vânt. Condițiile nu sunt grozave de zbor. Noi oricum vom căuta", a mai declarat Diana Cimpoeșu.

UPDATE 01.10 - A fost identificat bărbatul care a apelat la 112

Polițiștii l-au identificat pe bărbatul din localitatea ieșeană Prisecani care a sunat la serviciul 112 pentru a anunța că a văzut un avion în timp ce se prăbușea, echipele de intervenție efectuând căutări în arealul indicat de acesta.

Bărbatul care a sunat la 112 este din localitatea Prisecani și a povestit autorităților că a văzut "ceva alb ieșind spre coada unui avion mare care zbura peste deal, spre localitățile Costuleni — Osoi", după care "avionul mare a intrat în picaj".

Echipajele de intervenție au plecat spre zona indicată pentru a face cercetări, iar bărbatul care a apelat la 112 i-a însoțit. Cercetări se fac și în ceea ce privește zborurile de joasă altitudine, întrucât în zonă este un culoar de zbor. S-a luat legătura și cu autoritățile de peste Prut, au declarat surse din rândul anchetatorilor.

Întrucât localitățile se află în apropiere de granița cu Republica Moldova, în zonă au fost aduse și echipaje de la Poliția de Frontieră dotate cu aparate cu termoviziune.

UPDATE 00:40 - Echipajele trimise în teren continuă căutările avionului care s-ar fi prăbușit în zona localității Prisecani.

UPDATE 00:15 - Poliţia de Frontieră Iaşi a luat legătura cu omologii din Republica Moldova, întrucât distanţa faţă de graniţă nu este mare.

Potrivit bzi.ro, poliţiştii s-au deplasat la domiciliul bărbatului care susţine că a văzut avionul care ar fi avut un motor în flăcări prăbuşindu-se. Acesta le-a indicat locul în care ar fi văzut avionul, iar echipele au plecat spre acea zonă, pentru a face cercetări, împreună cu bărbatul.

"Era cam 9:30 - 10:00 când am văzut un avion la o distanţă foarte mică. Sigur a căzut după deal. Nu avea de ce sa zboare atât de jos. Avea nişte lumini roşii pe el şi era alb", a declarat un localnic din comuna Prisăcani, sat Măcăreşti.

UPDATE vineri, 00:10 - Raed Arafat: S-a luat legătura cu ROMATSA, în acest moment nu e niciun avion dispărut

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că din informațiile primite de la ROMATSA nu este nimic confirmat până la acest moment privind posibila prăbușire a unui avion în județul Iași.

"La momentul acesta, ROMATSA nu are nimic dispărut. Este un apel telefonic care a venit. Ai noștri caută acolo ca măsură de precauție, dar la acest moment nu este nimic confirmat. S-a luat legătură cu ROMATSA. În acest moment, nu avem nimic dispărut, oficial, din avioanele care erau în zonă", a spus Arafat.

UPDATE 23:45Reprezentanții Aeroportului Iași nu au informații despre prăbușirea unei aeronave

Purtătorul de cuvânt al Aeroportului Internațional Iași, Elena Troia, a declarat, pentru AGERPRES, că informațiile deținute în prezent nu confirmă că ar fi avut loc un accident aviatic în zonă.

"Nu avem informații despre un posibil accident în care să fie implicat vreun avion care să execute curse la/către Aeroportul Iași", a declarat, pentru AGERPRES, Elena Troia, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Internațional Iași.

Reprezentanții Aeroportului din Iași au infirmat că ar fi avut loc vreun incident.

Mai multe echipaje de intervenţie au fost trimise acolo. Prefectul a menţionat că semnalarea primită nu a fost confirmată deocamdată, echipele trimise în teren urmând să verifice situaţia.

"Este un apel primit la ora 22:45. Cetăţeanul spunea că e în zona Prisecani - Osoi. Acum verificăm dacă se confirmă. Obligatoriu, de la preluarea acestui anunţ am intrat sub cod roşu", a menţionat prefectul Marian Şerbescu, citat de agerpres.ro.

Mai multe echipaje ale ISU, Ambulanţă, SMURD, şi IPJ au plecat spre cele două localităţi, a mai indicat sursa citată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ